Društvo

"BILA SAM SPREMNA" Ispovijest hrabre radnice koju je napao maskirani razbojnik (VIDEO)

– Videla sam odjsjaj u ruci i bila sam svjesna šta može da se desi. Čim je ušao, rekao je “Daj pare!” Uplašila sam se, ali sam rekla sebi: “On meni pare uzeti neće!” – govori hrabra radnica.

"BILA SAM SPREMNA" Ispovijest hrabre radnice koju je napao maskirani razbojnik (VIDEO)
Foto: InfoKG.rs/Youtube Screenshot

Suzana Poznić, radnica iz prodavnice u Kragujevcu u koju je u ponedjeljak oko ponoći ušao maskirani razbojnik i pokušao da opljačka radnju, prijeteći ženi šrafcigerom. Radnica je uz nevjerovatnu pribranost i hrabrost pružila otpor napadaču i spriječila ga da iznese novac iz prodavnice.

Suzana je iz Kragujevca majka je dvoje djece. U trgovini ima staž od desetak godina , a u marketu u kom se dogodio napad zaposlena je tri godine. Sve do sada nije imala problema sa razbojnicima.

Nekako sam bila spremna, jer je otprilike tri minuta prije napadača ušao momak koji je svojim postupkom odao da će se nešto dogoditi. Snimao je radnju i stao blizu čokoladica, gledajući da se ne vidi od ulice – započinje priču Suzana.

– Bilo je pet minuta do 12, vrijeme da zatvaramo radnju, znala sam da gazda uskoro stiže, tako da mi to nije predstavljalo opterećenje. Ušao je momak sa novčanicom od pedeset dinara i tražio kiselu vodu iz frižidera ispred radnje. On je znao da moram da izađem napolje, otključam frižider i ostavim ga samog u radnji. Rekla sam mu da ta voda nije hladna i da uzme vodu iz frižidera u prodavnici. On je ipak izašao napolje i uzeo vodu iz frižidera, i iako je ta voda bila skuplja za pet dinara. Rekla sam mu da je sve u redu, samo kako bi on izašao – objašnjava Suzana.

Poslije njega, sasvim smireno i hladno ušao je drugi mladić sa maskom preko lica, noseći u ruci šrafciger.

– On je ušao korak po korak, sasvim smireno, kao da nije došao da me napadne i opljačka. Imao je na sebi trenerku, kapu i masku, nalik na navijačku. Ni lice, ni oči mu se nisu vidjeli, potpuno je bilo teško razaznati koliko godina ima, da li je žensko ili muško – priča ova hrabra žena.

– Vidjela sam odjsjaj u ruci i bila sam svjesna šta može da se desi. Čim je ušao rekao je: “Daj pare!” Uplašila sam se, normalno, bilo me je strah, ali sam rekla sebi: “On meni pare uzeti neće!

Prema njenim riječima, muškarac je bio uporan i pokušao u više navrata da je ubode, sve vrijeme stojeći između tezge i rafa, u dijelu prodavnice odakle nije vidljiv sa ulice. U tom trenutku nije bilo nikoga u prodavnici, iako je, kaže Suzana, u to vrijeme obično gužva.

– Udarala sam ga gajbom, on je pokušavao da mi se približi i ubode me. Sve vrijeme sam dozivala gazdu, jer sam znala da bi u to vrijeme trebalo da dođe. On je ubrzo stigao i vidio da se nešto čudno događa – prisjeća se Suzana i dodaje da je, pošto je vlasnik prodavnice viknuo: “Pusti je”, lopov pobjegao napolje.

Suzana je, kako kaže, tada krenula za njim i obuzeta adrenalinom željela da “nastavi da ga bije, samo da kamere to ne snime.” Povrede i ogrebotine po rukama koje je zadobila u borbi sa maskiranim razbojnikom uvidjela je tek kasnije, nakon što je pristigla policija da obavi uviđaj.

Foto: Nebojša Raus/RAS Srbija
Foto: Nebojša Raus/RAS Srbija

– Posle svega, pomislila sam: “Bože, moglo je svašta da se desi”. Ali, najvažnije mi je da sam uspjela da ispunim svoj cilj i ne dozvolim mu da uzme šta je naumio. Kajem se samo što sam propustila što sam u jednom trenutku imala prostora da ga jednom rukom uhvatim, a drugom da ga gađam gajbom – iskrena je ona i dodaje da bi identično postupila u slučaju da se ovakav nemili događaj ponovi.

Suzana je uspjela da savlada strah i istraje u svojoj zamisli da ne dozvoli lopovu da uzme novac iz prodavnice koju smatra svojom drugom kućom. Ipak, smatra ona, ovakvom i sličnom ponašanju djece mora se stati na put.

– Žao mi je što je mnogo mladih ljudi na ulici, roditelji nemaju vremena za njih, umjesto da ih usmjere da sami zarade za parče hljeba, bez obzira kolika je plata, jer na kraju sve ima svoju vrijednost – zaključuje Suzana.

Podsjetimo, policija je ubrzo identifikovala i uhapsila N. R. (23) iz Kragujevca zbog sumnje da je izvršio krivično djelo razbojništvo u pokušaju, a lišeni slobode su i A. B. (35) i M. P. (29) takođe iz Kragujevca, osumnjičeni da su u saizvršilaštvu podstrekli N. R. da izvrši krivično djelo.