Društvo

BILI SU KOVAČI SVOJE SREĆE Milivoje i Spasa slave 60 godina braka, a OVO JE NJIHOVA TAJNA

Deveta decenija života, 60 godina braka, ali nikada ne zaboravljaju dan kada su se upoznali. Milivoje i Spasa Novković ne zaboravljaju derventski vašar 28. avgusta ‘59.

BILI SU KOVAČI SVOJE SREĆE Milivoje i Spasa slave 60 godina braka, a OVO JE NJIHOVA TAJNA
FOTO: ATV/RAS SRBIJA

Pričaju, nije im dugo trebalo da shvate da će čitav život provesti skupa. Već 12. oktobra postali su muž i žena.

Od tada sve zajedno rade, pa tako i danas. U mislima nadopunjuju jedno drugo. Milivoje priča, bili su kovači svoje sreće. Nisu dopuštali da im bilo ko govori šta treba da rade. Recept za dug brak odala je Spasa. Mnogo ljubavi, malo tolerancije, poštovanje, a nesuglasice rješavati istog časa, ne trpati ih pod tepih.

Na prvom mjestu, ako se volite i ljubav je čvrsta, svašta se između toga može desiti, ali ljubav pobjeđuje. Kada imaš razumijevanje i sigurnost, povjerenje, samo to je bitno, ništa drugo – kaže Spasa Novković.

Sa njom se slaže i njen suprug Milivoje.

– Nesuglasice smo rješavali odmah naveče i sutradan se ide čistije savjesti – govori on.

Dvije kćerke, unuka, dvoje praunučadi, ponosan je na svoje potomstvo ovaj bračni par. Njihova unuka priča, čitav život živi s njima, a ne pamti nijednu svađu da su imali. Najboljim životnim lekcijama učili su je upravo oni.

– Pamtim uvijek njihove šale, šaljenje na račun jednog prema drugom, nebitno, bitno je samo da se smije. Ono što ja imam reći o njima jeste da su oni ljudi velikog srca zato što, ne samo da su oni 60 godina zajedno, oni su mene odgajali kao svoju treću kćerku – kaže unuka Vesna.

U kući Novkovića prisjetili su se uspomena zbog kojih su i emocije prevladale. Mnogo toga je iza njih, dobrih i loših stvari. Lošima nisu dopustili da ih pokolebaju, a prisjećaju se samo onih dobrih. Neke su i na fotografijama, koje su čuvari njihovih uspomena.

(ATV)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu