Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“BIRAJTE ŽENE, MUŠKARCI SU POKAZALI ŠTA ZNAJU” Evo kako mlada političarka ocjenjuje stanje u BiH

Politika
Autor:

Foto: Parlamentarna Skupština BiH

To što sve više žena sjedi u Parlamentu BiH nije pokazatelj ravnopravnosti polova, jer i dalje političkom scenom drmaju muškarci, ocijenila je za Srpskainfo parlamentarka Aida Baručija, zamjenica predsjedavajućeg Kluba poslanika Naša stranka – Nezavisni blok.

– Naša politička scena se temelji primarno na patrijarhalnoj hijerarhijskoj strukturi, a brojka od 11 žena na 42 zastupnika meni zaista nije pokazatelj bilo kakve ravnopravnosti. Činjenica je da se stanje blago popravlja, ali je to još uvijek daleko od rodne ravnopravnosti. Gotovo sve rukovodeće političke funkcije u BiH obavljaju muškarci, žene su skoro potpuno isključene iz rukovodstava stranaka i to su stvari koje se moraju mijenjati, ukoliko želimo progres u ovom društvenom segmentu – rekla je Baručija.

Ona je apelovala na žene, koje čine polovinu biračkog tijela, da “glasaju za kandidatkinje na izborima, ukoliko one imaju potrebne kvalitete”.

– Apelujem na žene da ne biraju muškarce po difoltu, imali smo 30 godina da se uvjerimo kako to funkcioniše. Dakle, muškarci – političari su imali tri decenije da pokažu šta znaju i vidjeli smo kakve je to rezultate dalo našem društvu u cjelini – zaključila je Baručija.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO