Hronika

Bizarna obrana nasilnika: Jovan rekao ženi da je čeka iznenađenje, a onda joj PREREZAO VRAT

“Nisam imao namjeru ni da povrijedim Svetlanu ni da je ubijem. Imao sam indicije da me vara pa sam želio samo da joj zaprijetim.”

žena se drži za glavu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Uzeo sam nož da bih djelovao ozbijnije I slučajno sam je povrijedio. Zato su povrede koje sam joj nanio lake. Da sam htio da je ozbiljnije povrijedim, to sam mogao da učinim”.

Ovim riječima pred Višim sudom u NIšu branio se danas Jovan Nikolić (41) iz Niša, koji je optužen da je 24. septembra prošle godine u svojoj porodičnoj kući u Knjaževačkoj ulici na podmukao način nožem pokušao da ubije partnerku Svetlanu S. (63) a potom i sebi da prereže vrat. Budući da je utvrđeno da je bio neuračunljiv, tužilaštvo je predložilo da mu se izrekne mjera obaveznog liječenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi.

“Verbalno uz pomoć noža”

Na pitanje Višeg javnog tužioca Irene Radivojević, kako je imao namjeru da zaprijeti partnerki, Jovan je objasnio – “verbalno, uz pomoć noža”.

Stavio sam joj nož ispod grla da bi me shvatila ozbiljno dok joj govorim oko varanja. Misio sam da neće ozbiljno da me shvati ako nemam nož. I ranije svađe su bile ozbiljne ali nisam koristio nož niti bilo šta drugo da bih joj prijetio. Mislio sam da je bolje da joj priđem sa leđa nego da stojim ispred nje, da ne bi došlo do neke neželjene situacije jer nikad nisam bio u takvoj situaciji. Imao sam indicije da me vara, pa sam htio da joj to kažem, ne razmišljajući šta će biti poslije toga – ispričao je on pred sudom.

Pročitajte još

Jovan je rekao da, nakon što je posjekao Svetlanu po vratu, krenuo za njom da bi je smirio jer je “opravdano bila uznemirena”, te da se nije sa njom otimao oko noža. Kada je vidio da ne može daje smiri, pustio je da ode.

– Bilo mi je važno da je Hitna pomoć stigla. Kada sam to vidio, vratio sam se u kuću, uzeo nož I sebe povrijedio po vratu. Nisam želio da se ubijem već samo da sebe povrijedim na način na koji sam povrijedio nju jer sam se kajao zbog toga. Ona nije vidjela da sam sebe posjekao – rekao je Jovan.

“Iza vrata te čeka veliko iznenađenje…”

Optužnicom VJT Niš njemu se stavlja na teret da je ženu sa kojom je bio u emotivnoj vezi pozvao u svoju kuću da bi joj navodno pokazao gdje živi, a da je potom je pokušao da je likvidira na podmukao način. On je partnerku sačekao u dvorištu pa su se popeli na drugi sprat kuće da bi joj pokazao “raspored prostorija”.

Zatim je pozvao da uđe u jednu sobu i rekao da je “iza vrata čeka veliko iznenađenje“. Kada je ona rekla da je red da domaćin uđe prvi, on joj je odgovorio da ona treba da bude prva “zbog iznenađenja”. Kada se oštećena uhvatila za kvaku vrata, optuženi joj je stavio lijevu ruku preko čela a desnom u kojoj je držao kuhinjski nož sa oštricom dugom 16 centimetara, prerezao joj vrat – navodi se u optužnici. Povrijeđena žena je uspjela da se istrgne i krene ka izlazu ali je Jovan povukao natrag u kuću. Ona je uspjela je da mu otme nož pa je počela borba oko njega. Povrijeđena žena je uspjela odgurne napadača i potrči niz stepenice dozivajući pomoć a na ulici gde joj je pomoć pružila prolaznica Dragana J.

Jovan Nikolić pokušao u kući da ubije ženu
FOTO: BRANKO JANAČKOVIĆ/RINGIER

Viši javni tužilac Irena Radivojević rekla je da je Jovan N. optužen za teško ubistvo u pokušaju da tužilaštvo predlaže izricanje mjere bezbjednosti obaveznog psihijatrijskog čuvanja i liječenja u zdravstvenoj ustanovi jer je vještačenjem utvrđeno da je u momentu izvršenja krivičnog djela bio neuračnunljiv budući da boluje od “nespecifikovane neorganske psihoze”.

Motiv pokušaja ubistva

Predstavnik komisije vještaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu dr Svetlana Bajić Savić istakla je da Jovan može da prati suđenje jer mu je stanje bolje nego u toku vještačenja I objasnila da su motivi izvršenja krivičnog djela psihopatogeni.

Suđenje za pokušaj teškog ubistva se nastavlja 22.januara kada će biti saslušana oštećena Svetlana S., kao i svjedok Dragana J. koja joj je prva ukazala pomoć nakon što je istčala iz kuće, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije