Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

BOLJA ZAŠTITA OD POPLAVA U SEMBERIJI Bijeljina dobija jedinicu za spasavanje na vodi

Regioni
Autor:

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Republička uprava za civilnu zaštitu formiraće u Bijeljini specijalizovanu jedinicu za odbranu i zaštitu od vode i na vodi, a aktivnosti tima, koji će činiti od 12 do 24 obučenih pripadnika, neće biti ograničene samo na regiju Bijeljine, nego će biti partner i jedinicama u Srbiji i Hrvatskoj.

Civilna zaštita mora biti spremna da blagovremeno djeluje u slučaju elementarnih nepogoda.

Budući da su prioritet zaštita ljudskih života i materijalnih dobara, neophodno je nastaviti sa nabavkom nove opreme i obukom pripadnika ove službe, najavljeno je nakon sastanka predstavnika Civilne zaštite RS i Grada Bijeljina.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Iako svaki grad i lokalna zajednica u Srpskoj, u okviru Civilne zaštite, imaju jedinicu za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom, postoje sredine u kojima je potencijalni rizik od poplava veći te u je u njima neophodno formirati i specijalizovane, opremljene i obučene  jedinice.

Ta potreba iskazana je naročito u slivu rijeka Drine i Save pojasnio je vršilac dužnosti direktora Republičke uprave za civilnu zaštitu Milan Novitović.

– Mi u Bijeljini imamo Regionalni centar, ali on nije razvijen u svim kapacitetima, za koje smatramo da su potrebni. Zato nam je neophodna ovakva jedinica koja bi sagledavala stanje, rukovodila akcijama i umrežavala službe čiji je zadatak da zaštite ljude i imovinu od poplava – precizirao je Novitović.

Radi brže i efikasnije odbrane od poplava razgovarano je i o izgradnji alternativnog puta prema Savskom nasipu.

– Alternativni put, koji će biti prohodan 24 časa, je jedan od preduslova za uspješnu realizaciju izgradnje Savskog nasipa. Zbog toga ćemo, zajedno sa Gradskom upravom, kandidovati projekat Oružanim snagama BiH, da se sa svojom inženjerskom jedinicom angažuju na izgradnji i uređenju puta uz Savski nasip. Takav primjer pozitivne prakse imamo u Foči – dodao je Novitović.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Sbija

Višemilionska šteta, koju je u katastrofalnim poplavama 2010. i 2014. godine vodena stihija nanijela domaćinstvima, privrednim objektima, oranicama i stočnom fondu, pokazala je da bolja zaštita od poplava područja Semberije mora biti pririotet.

U sedam specijalizovanih gradskih jedinica i dvadeset raspoređenih po seoskim mjesnim zajednicama, angažovano je oko 1.600 pripadnika Civilne zaštite Bijeljine. Za nabavku nove opreme i obuku pripadnika ove službe godišnje se iz lokalnog budžeta izdvaja oko stotinak hiljada maraka, podsjetio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

– Nama opasnost od poplava ne predstavljaju samo velike rijeke kao što su Sava i Drina nego i bujičaste vode, pritoke kao što su Janja, Gnjica, Lukavac. Pored onog što je najbitnije, očistiti rijeke i napraviti nasipe, druga mjera je upravo opremanje i obučavanje naših jedinica kako bi bile spremne da blagovremeno reaguju – naglasio je Mićić.

On je dodao da se u opremanje jedinica Civilne zaštite konstantno ulaže.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

– Ove godine Gradska uprava Bijeljina je kupila dva nova čamca i dva motora koja će koristiti pripadnici naše Civilne zaštite. Prošle godine preduzeće “Vode” utrošilo je oko 150.000 KM za investiciono održavanje hidromeliracionih sistema, sredstvima od blizu 350.000 KM Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove rekonstruisani su mostovi u Suvom Polju, Bjeloševcu i Johovcu. Sve su ovo mjere koje doprinose zaštiti od poplava ovog područa – naveo je Mićić.

On je podsjetio da veliku ulogu u spašavanju ljudi i materijalno-tehničkih dobara imaju i ronioci, vatrogasci i pripadnici drugih službi.

– Ronilački klub „Panteri“ osnovan je 1989. godine, a njegov rad je obnovljen 1994. godine. Od tada je obučeno stotinak ronilaca od kojih je danas aktivno 30. Ne smijemo zanemariti ni angažman Profesionalne vatrogasne jedinice Bijeljina, prije svega na iscrpavanju  vode iz poplavljenih područja. U protekle dvije godine u opremanje ove službe uloženo je blizu četiri miliona maraka. Nabavljeno je 18 različitih vatrogasnih vozila, ali i druga vatrogasna zaštitna oprema – naglasio je Mićić.

U planu vatrogasni dom

Gradonačelnik Bijeljine najavio je i aktivnosti na projektu izgradnje savremenog vatrogasnog doma, u okviru kojeg će biti izgrađen magacin za opremu Civilne zaštite, tako da u slučaju vanrednih situacija obje jedinice mogu sinhronizovano reagovati.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO