Društvo

Bolnice pune djece, majke spavaju na stolicama: Evo u kojem je gradu situacija gora nego u doba korona virusa

Respiratorne infekcije ovih dana pune pedijatrijske čekaonice domova zdravlja i dječje klinike. 

Bolnice pune djece, majke spavaju na stolicama: Evo u kojem je gradu situacija gora nego u doba korona virusa
FOTO: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ/RINGIER

U Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” kažu da je od početka sezone u čitavoj Srbiji registrovano oko 47.000 oboljenja sličnih gripu.

Curenje iz nosa, povišena temperatura, kašalj, lako se zakomplikuju i prerastu u upalu pluća, bronhiolitis, zbog čega djecu obično završe u bolnici, piše Blic.

Ljekari kažu da je ” u cirkulaciji” više respiratornih virusa, te da ima sve više velikog kašlja i to kod djece mlađe od dva mjeseca – novorođenčadi.

Dječji pulmolog profesor dr Predrag Minić kaže da se veliki kašalj javlja ciklično na svakih pet godina, da je intenzivniji bio 2018. i da je ponovo u naletu ove godine.

Vakcina za trudnice

– Mi smo u međuvremenu preduzeli neke dodatne strategije što se tiče imunizacije. Predviđena je i dodatna buster doza vakcine za djecu sa 14 godina. Međutim, vakcinu bi trebalo da prime i trudnice, jer su od velikog kašlja najugroženija novorođenčad jer bebe nisu dobile transfer antitela od majke. Potrebno je vakcinisati trudnicu između 27. i 36. nedelje gestacije, bez obzira na prethodni imunizacioni status – rekao je dr Minić.

Pročitajte još

Ljekari podsjećaju da je izuzetno bitno da bebe na vrijeme prime vakcinu di-te-per, koja ih štiti o velikog kašlja, difterije i tetanusa.

Zbog velikog broja djece obolejele od vleikog kašlja i drugih respiratornih ifekcija, u dječjim bolnicama u Beogradu broj pacijenata je povećan, ali stanje nije alarmantno.

Gore nego u vrijeme korone

Za razliku od prijestolnice, u Novom Pazaru na djejem odeljenju Opšte bolnice puno je novorođenčadi i djece sa ozbiljnim respiratornim oboljenjima.

Načelnica tog odeljenja dr Hadija Toković rekla je ranije za Euronews Srbija da je prijem pacijenata višestruko veći nego za vrijeme epidemije virusa korona i da su sva mesta popunjena.

Koliko je situacija alarmantna najbolje govori podatak da su u petak sa odjeljenja otpustili deset pacijenata, a primili su 15 novih najmlađih pacijenata. Na odjeljenju se liječe i bebe od svega nekoliko dana sa teškim respiratornim infekcijama.

Tolika je gužva da majke spavaju na stolicama pored svoje bolesne djece.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije