Društvo

NOVE OLAKŠICE U SRPSKOJ Dozvoljen rad bazena, velnes i spa centara

U cilju prevencije širenja virusa korona na teritoriji Republike Srpske i zaštite i spasavanja stanovništva, zabranjuju se sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba na javnom mjestu, odlučio je Republički štab za vanredne situacije.

NOVE OLAKŠICE U SRPSKOJ Dozvoljen rad bazena, velnes i spa centara
Foto: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Kako se navodi u saopštenju nakon sjednice štaba, od danas je dozvoljen rad bazenima, velnes i spa centrima, posebno i u sklopu hotela i drugih ugostiteljskih objekata za smještaj.

Pročitajte još

Do 8. juna zabranjuju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista.

Svi kojima je, u skladu sa ovom odlukom, dozvoljen rad, mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa uputstvom JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske”.

Republički štab za vanredne situacije je Institutu za javno zdravstvo RS dao je instrukcije da izradi uputstvo za organizovanje rada bioskopa, pozorišta i čitaonica u Republici Srpskoj.

I dalje će biti na snazi ranije odluke o  organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu, te zaključak o obavezama JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i javnih zdravstvenih ustanova bolnica u Republici Srspkoj u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti COVID-19.

I dalje su na snazi mjere opreza i zaštite od širenja virusa, u organima javne uprae, odnosno na šalterima opština, republičkih organa uprave i ostalih subjekata, koji vrše javna ovlaštenja.

Svi oni su dužni su da na ulazu u službene prostorije, u kojima se  pružaju usluge građanima, ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama, te da onemoguće zadržavanje u prostorijama i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru.

Obavezno je održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene.

Opštine i gradovi treba da omoguće rad šalter sala i matičnih službe, uz kontrolu broja  korisnika usluga šalter sala i matičnih službi zavisno od prostora, te uz održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu, koja pruža dovoljnu zaštitu i zaposlenom i korisniku, navodi se u saopštenju Republičkog štaba za vanredne situacije.

Dodaje se da su jedinice lokalne samouprave  dužne da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, a u skladu sa epidemiološkom situacijom na svojoj teritoriji, mogu da uvedu i restriktivnije mjere, u odnosu na republičke, ako je to neophodno.