Svijet

CIA evakuisala obavještajca iz Srbije: Pretrpio ozbiljne neurološke napade

Obavještajac CIA evakuisan je iz Srbije zbog "havanskog sindroma", piše Volstrit džornal, pozivajući se na sadašnje i bivše zvaničnike SAD.

CIA evakuisala obavještajca iz Srbije: Pretrpio ozbiljne neurološke napade
FOTO: CENTRAL INTELLIGENCE AGENCY/YOUTUBE/SCREENSHOT

U tekstu se navodi da je CIA proteklih nedjelja evakuisala obavještajca koji je služio u Srbiji i koji je pretrpio ozbiljne povrede nastale zbog neuroloških napada, poznatih kao “havanski sindrom”.

Incident na Balkanu o kojem, kako navodi list, ranije nije bilo izvještaja, posljednji je u nizu onoga što zvaničnici opisuju kao stalni napad nečim što bi, kako se sumnja, mogla biti neka vrsta usmjerenog energetskog izvora.

Oko dvije stotine američkih zvaničnika i članova njihovih porodica razboljelo se od takozvanog “havanskog sindroma”, misteriozne bolesti, čiji su simptomi migrene, mučnina, poremećaj pamćenja i vrtoglavica, prenosi RTS.

Zvaničnici iz američke ambasade su prvi put prijavili slučaj 2016. godine na Kubi.

Sredinom jula više od dvadeset zvaničnika SAD u Beču prijavilo je simptome slične Havanskom sindromu, misterioznoj bolesti mozga, otkako je predsjednik Džozef Bajden preuzeo dužnost u januaru.

U izvještaju Vlade SAD objavljenom prošle godine, navodi se da je “usmjerena” radio-frekvencija najpouzdanije objašnjenje za misteriozne simptome koje imaju diplomate stacionirane u američkim ambasadama u Havani i drugdje.

Prihvati notifikacije