Biznis

Cijene nekretnina u BiH bilježe istorijske rekorde: Cifra zavisi od lokacije, pa se najveća suma mora izdvojiti za centar grada

Cijene nekretnina u BiH posljednjih godina bilježe istorijske rekorde, a prednjači, naravno, glavni grad Bosne i Hercegovine.

Prazan stan
FOTO: MILAN ILIĆ/RINGIER

Kupiti stan u Sarajevu za mnoge je nemoguća misija, pa ne trebaju stoga ni čuditi protesti mladih ljudi za dobivanje većih subvencija radi kupovine nekretnine u glavnom gradu.

Prema informacijama Avaza, najskuplji stanovi dobro su opremljeni, ali cijena najviše zavisi od lokacije, pa se najveća suma mora izdvojiti za centar grada. Izvor informacija bila je najposjećenija bh. internetska stranica za iznajmljivanje i prodaju OLX.ba.

Astronomske cifre

Trenutno najskuplji stan na prodaju u glavnom gradu BiH nalazi se na Marindvoru, peterosoban je, ima 237 kvadrata, a njegova cijena je milion i 660 hiljada maraka ili sedam hiljada maraka po kvadratu.

Drugo mjesto zauzima peterosoban stan u Ferhadiji od 202 kvadrata, jednoj od dvije glavne sarajevske ulice, koji možete kupiti za milion i 300 hiljada maraka.

Tu su i stan u centru grada, s nešto skromnija 154 kvadrata, za čiju biste kupovinu morali izdvojiti milion i 50 hiljada maraka, kao i četverosoban stan u „Bosmalu“ od 146 kvadrata koji možete kupiti za desetak hiljada maraka manje.

Pročitajte još

U ponudi je ukupno desetak stanova čija cijena prelazi milion maraka, a postoje još desetine stanova čija se cijena kreće između 700 hiljada i milion KM. Većina se, što je i očekivano, nalazi u opštinama Centar i Novi Grad.

Najjeftiniji stanovi

Cijena najjeftinijeg stana koji se prodaje u Kantonu Sarajevo je garsonijera u Hrasnici čija cijena iznosi 48.000 KM.

U Ilijašu stan od 37 kvadrata možete kupiti za 69.000 KM, a u Blažuju čak 54 kvadrata za 69.500 KM. Što se više približavate centru Sarajeva, tako i cijene rastu.

Dvostruko manje novca

U odnosu na Sarajevo, u Banjaluci i Mostaru cijene stanova znatno su niže. Tako se najskuplji stan u Banjaluci, sa 123 kvadrata, smješten u Novoj Varoši, prodaje za 470.000 KM.

S druge strane, u Mostaru najskuplji stan košta 565.000 maraka, a površina mu je 155 kvadrata, piše Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije