Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

CIK odlučio: Ivana Marković i Denis Šulić ulaze u Skupštinu RS, Radovan Vuković i Milanko Mihajilica ostali kratkih rukava

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Prema najnovijoj odluci Centralne izborne komisije BiH, mandati za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske dodijeljeni su Ivani Marković iz SDS-a, inače Hrvatici, te Denisu Šuliću, iz SNSD-a, koji je Bošnjak.

Njima su dodijeljeni, a bez mandata su ostali Radovan Vuković (SNSD) i Milanko Mihajilica (SRS).

CIK je ovu odluku donio na današnjoj sjednici u Sarajevu postupajući po rješenju Suda BiH, koji je ustvrdio da Komisija nije pravilno postupila kod dodjele mandata u NSRS, a nakon što je utvrđeno da je Nini Bukejlović iz SDS-a nezakonito dodijeljen mandat, koji joj je potom i oduzet.

Naime, CIK u ranijoj odluci nije vodio računa o tome da je pri raspodjeli preostalih mandata morao dodijeliti po jedan mandat iz reda Bošnjaka i Srba, jer je iz redova tih konstitutivnih naroda nedostajao po jedan poslanik. Sud BiH je ukazao na to i CIK je danas ispravio svoju raniju odluku.

Na ovu odluku postoji mogućnost žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH, piše Avaz.

Takođe, CIK je danas utvrdio da je Sud BiH odbacio žalbe SDP-a i SBB-a na dodjelu kompenzacijskog mandata Miomirki Melank iz Naše stranke, te je Komisija današnjom odlukom potvrdila dodjelu mandata Melank u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Konstatovano je i da se Zikrija Duraković, aktuelni načelnik Bužima koji je na proteklim izborima bio kandidat za poslanika u Skupštini Unsko-sanskog kantona, izjasnio da prihvata poslanički mandat te da će zbog toga u Bužimu morati biti održani prijevremeni izbori za opštinskog načelnika.

U međuvremenu, kako se moglo čuti na današnjoj sjednici Komisije, tamošnje opštinsko vijeće odrediće ko će mijenjati Durakovića, a to ne mora isključivo biti neko od vijećnika ili uposlenika uprave.

S druge strane, načelnici Goražda i Trebinja Muhamed Ramović i Luka Petrović, koji su takođe osvojili mandate na opštim izborima, poslali su CIK-u izjave da ostaju načelnici svojih opština.

Umjesto Ramovića, u Skupštinu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde ući će Emina Mujagić, a umjesto Petrovića, u NSRS ulazi Valerija Lakić.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO