Politika

Ciljaju 10 poslaničkih mandata: Može li DIJASPORA DA SPASI probosanske stranke u Srpskoj

Mogu li probosanske stranke u Republici Srpskoj na sljedećim opštim izborima, uz pomoć dijaspore, da osvoje desetak poslaničkih mandata ili je njihov cilj za sada nedostižan?

Ciljaju 10 poslaničkih mandata: Može li DIJASPORA DA SPASI probosanske stranke u Srpskoj
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Narodna skupština

Upravo ovu temu je pokrenuo lider SDA, Bakir Izetbegović, koji je prije nekoliko dana na svečanoj tribini u Luksemburgu pozvao dijasporu, posebno one koji imaju prebivalište u Srpskoj, da izađu na predstojeće opšte izbore i glasaju za probosanske stranke. Izetbegović je podsjetio da će probosanske stranke u Srpskoj ponuditi jedinstvenu zajedničku listu, te napomenuo da im treba oko 80.000 glasova da u Narodnoj skupštini RS dobiju 10 ili 12 mandata.

– Kada to uradimo, onda je druga priča u BiH. To je jedan dan u četiri godine. Birajte koga god hoćete, ali birajte one koji vole BiH – poručio je Izetbegović.

“Snovi”

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) i poslanik ove stranke u NSRS, Dragan Čavić, smatra da su Izetbegovićeva očekivanja nerealna.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Što je babi milo, to joj se i snilo. Jedino tako mogu prokomentarisati taj Izetbegovićev poziv dijaspori. Takvi i slični pokušaji bošnjačkih stranaka u Srpskoj traju odavno, tačnije u zadnjih pet ili šest izbornih ciklusa oni pokušavaju da koncentrišu glasove, posebno se oslanjajući na dijasporu. Uprkos tome, maksimalno imaju pet poslanika, uključujući jednog Hrvata – kaže Čavić.

Dodaje da bošnjačke stranke u NSRS u pravilu dobiju toliko glasova da ispune kvotu koja je zagarantovana Ustavom, da svaki konstitutivni narod ima minimalno četiri poslanika u parlamentu RS.

Čavić ističe da bi koncentracijom glasova bošnjačke stranke došle do boljeg izbornog rezultata, ali je preoptimistična procena da to može biti osam ili deset poslanika.

– To je nemoguća misija i daleko od realnosti. Naravno, mobilizacijom građana za glasanje u odsustvu moguće je nešto poboljšati situaciju, ali sam skeptičan da je moguće da dobiju 80.000 glasova. Mislim da mogu dobiti maksimalno šest poslanika, i to uz najveće napore i potpunu koncentraciju bošnjačkih glasova – mišljenja je Čavić.

Pročitajte još

Dodaje da jeste tačno da bi bošnjačke stranke, u slučaju kada bi dobile 80.000 glasova, imale osam do deset mandata u NSRS, ali treba tako nešto postići.

Čavić podsjeća da je bošnjački blok izašao gotovo ujedinjen na protekle opšte izbore, pa su osvojili oko 30.000 glasova, uključujući i one iz dijaspore.

– Računati da ćeš sada gotovo utrostručiti broj glasova je nemoguća misija. Ogroman broj građana, bez obzira na nacionalnost, u kontinuitetu apstinira od učestvovanja u izbornim procesima. O dijaspori da ne govorim. Ljudima je na vrh glave ovog svega i jednostavno ne žele da učestvuju u tim procesima. Zato je i taj broj birača u odsustvu jako mali u odnosu na glasače koji glasaju na biračkim mjestima u Srpskoj ili FBiH – ističe Čavić.

Smanjen broj glasača

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), Admir Čavka, takođe smatra da će cilj od 80.000 glasova biti teško dostupan.

FOTO: SBB USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: SBB USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Moramo se držati činjenica, a one kažu da iz godine u godinu sve manje građana glasa iz dijaspore. Samo u proteklih pet godina je broj glasača iz dijaspore drastično smanjen – podsjeća Čavka.

On kao primjer navodi da je na posljednjim izborima glasalo oko 8.000 Bošnjaka koji žive u inostranstvu.

Čavka ističe da ne zna kakvu poruku Izetbegović želi da pošalje dijaspori i da li ih misli na ovaj način animirati da izađu na izbore. Činjenica je, kaže on, da su građani u dijaspori razočarani političkim stanjem u BiH i da će ih biti veoma teško animirati da glasaju.

– Mislim da bi bilo mnogo bolje da se bavimo povratnicima koji žive u Republici Srpskoj, da pokušamo njih animirati da ostanu na ovim područjima. Ostaće jedino ako im poboljšamo kvalitet života. Broj povratnika se iz godine u godinu, takođe, drastično smanjuje i bilo bi puno bolje da se bavimo njima nego dijasporom – smatra Čavka.

Dodaje da to ne znači da treba odustati od dijaspore već treba posložiti prioritete i promijeniti način komunikacije sa dijasporom tako što će se mnogo više s njima razgovarati.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu