Društvo

CIVILNA ZAŠTITA IZDALA PREPORUKE GRAĐANIMA U petak i subotu na snazi narandžasto upozorenje na području cijele BiH

FHMZ je za petak i subotu izdao narandžasto upozorenje zbog jake jugovine na području cijele BiH, zbog čega se oglasila i Civilna zaštita i izdala preporuke građanima.

vjetar Banjaluka
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Kako meteorolozi najavljuju, očekuju se udari vjetra brzine od 40 do 60 kilometara na sat, a na visoravnima i planinama od 60 do 80 kilometara na sat u vremenskom intervalu od petka, 23. februara, od šest sati do subote (10 sati).

Civilna zaštita Kantona Sarajevo poslala je upozorenje građanima i izdala preporuke kako da zaštite sebe i imovinu.

– Upozoravamo sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća , preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog i olujnog vjetra, da pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstava za brzi odgovor na najavljene jake i olujne udare vjetra – poručuju iz Civilne zaštite i dodaju:

Na taj način će stvoriti pretpostavke za efikasniji i brže reagovanja svih subjekata sistema zaštite i spašavanja u sveobuhvatnom odgovoru na potencijalne izazove i prijetnje od jakih udara vjetra te izbjeći velike materijalne šteta, kao i moguće povrede i ljudske žrtve.

Posebno su apelovali na pravna lica koje izvode radove na građevinskim objektima da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogle pasti sa krovova objekata, građevinskih skela i slično, te time ugroziti sigurnost prolaznika.

Pročitajte još

Takođe, apeluju na sugrađane da na svojim balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi mogli usljed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika, da ne parkiraju svoja vozila u blizini velikih stabala, te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi u periodu trajanja narandžastog upozorenja. Posebno apelujemo na opštinske službe civilne zaštite sa područja Kantona Sarajevo da odmah stave svoje organizovane snage zaštite i spašavanja u stanje pripravnosti, kako bi iste bile spremne kao snage prvog dogovora, da u skladu sa svojim nadležnostima i obavezama po planovima zaštite i spašavanja reaguju na potencijalno moguće jake i olujne udare vjetra na području svojih opština, poručuje se u apelu, piše ATV.

Podsjećaju da su navedeni subjekti dužni da odmah čim primijete ili saznaju za neku opasnost ili pojavu koja može dovesti do nastanka prirodne i druge nesreće, sve podatke o istoj dostaviti Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite na tel. broj 121, koji radi neprekidno 24 sata svaki dan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije