Politika

Čolak: Mora postojati parlamentarna kontrola nad agencijom OBA

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije u prošlom sazivu parlamenta BiH Bariša Čolak izjavio je da mora postojati parlamentarna kontrola nad tako važnom i osjetljivom bezbjednosnom agencijom.

Čolak: Mora postojati parlamentarna kontrola nad agencijom OBA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Da ne treba da postoji kontrola, postavlja se pitanje zašto bi ona zakonom bila propisana – rekao je Čolak za Glas Srpske.

On je dodao da bi zakonom koji uređuje tu oblast – izbor rukovodstva svih institucija, a pogotovo OBA, moralo da bude precizirano šta i kako dalje, ali da je bilo slučajeva da su direktori nastavljali raditi kao da su bili izabrani i da ih niko nije mogao smijeniti, navodeći slučaj Regulatorne agencije za komunikacije RAK.

– U slučaju izbora rukovodstva OBA problem je što se stvari ne pokreću na vrijeme, a što bi moralo početi znatno prije isteka mandata. Međutim, mi smo već godinu i nešto bez formirane nove vlasti i sada smo u poziciji da je i ova vlast koja sama obavlja funkcije u Savjetu ministara u nekoj vrsti tehničkog mandata. Osim toga, OBA je bila bez parlamentarnog nadzora i situacija sa aspekta kontrole rada ove agencije je zabrinjavajuća – smatra Čolak.

Generalni direktor OBA Osman Mehmedagić Osmica rekao je da do izbora novog rukovodioca on ostaje na čelu ove agencije