Politika

Čović: U novi Savjet ministara ne bih ušao bez SNSD, u ponedjeljak rasprava o Izbornom zakonu

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je da će Hrvatski narodni sabor (HNS) u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu.

Čović: U novi Savjet ministara ne bih ušao bez SNSD, u ponedjeljak rasprava o Izbornom zakonu
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ići ćemo sa inicijativom HNS-a prema našim partnerima s kojima želimo razmišljati o budućnosti BiH, posebno Federacije BiH (FbiH). Već u ponedjeljak s jednim dopisom ćemo pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu – izjavio je Čović novinarima u Drvaru nakon sjednice Predsjedništva HNS.

Na pitanje novinara da li bi HDZ ušao u novi Savjet ministara bez SNSD, Čović je odgovorio da ne bi.

On je rekao da je na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS postignut dogovor o jedinstvenom djelovanju HNS kada je riječ o bilo kakvim političkim aranžmanima, bez ostavljanja prostora za bilo kakve podjele.

– Ali osnova svega je da konkretnim obilascima izdvajamo problem po problem te da sa entitetskog i kantonalnog nivoa pomognemo. Naravno da ćemo ovaj prostor izdvojiti kao područje interesa Republike Hrvatske iz više razloga jer je i granica s te strane. Međutim, i mi moramo to uraditi s nivoa kantonalne Vlade, pa onda sa viših nivoa vlasti za ljude koji ovdje žive da im olakšamo život, da se ne odlazi s ovih prostora – istakao je Čović.

On je naglasio da će podržati izgradnju auto-puta kod Modriče i Garevca, te pomoći i podržati privredu stanovnika tog područja, a posebno Hrvata.