Društvo

Čudo prirode skriveno u zelenilu šuma: Misteriozno jezero koje MIJENJA BOJU i donosi sreću zaljubljenima (VIDEO)

Postoje čuda prirode skrivena u zelenilu šuma u blizini plaža, a jedan od njih nalazi se na jugu Jadrana, na malom poluostrvu.

Jezero zmajevo oko
FOTO: UPOZNAJ BALKAN/YOUTUBE/SCREENSHOT

Riječ je o Zmajevom oku, koje nazivaju i Rogozničko jezero, jer se nalazi na poluostrvu Gradini u Rogoznici, prenosi .dnevnik.hr.

Jezero je ispunjeno slanom vodom, a s morem ga povezuje špilja čiji otvor može da se uoči na obali. Prikladno, špilja nosi ime Zmajevo uho, a zanimljivo je to da je veća i dublja od samog jezera.

Ali, ono što je još zanimljivije je ponašanje ovog jezera zbog kojeg često možemo čitati novinske naslove poput „Zmajevo jezero promijenilo boju!“. Naime, svakih nekoliko godina ribe, meduze i ostali stanovnici jezera se „iseljavaju“ u obližnje more. Tada se jezero zamuti i promijeni boju, a kada se „profiltrira“ životinjice se ponovo vraćaju. Do idućeg puta kada opet ponestane kiseonika, a jezero „proključa“.

Tako da, nemojte da se iznenadite ako ugledate različite boje u jezeru, koje mogu da variraju od žuto-crvenkaste do zeleno-plave. Ovo ne treba da vas plaši – riječ je o igri slojeva vode i vodonik-sulfida, a jezero je i dalje popularno među plivačima i skakačima (kao što je, na primjer, oduševilo i Kolumbijca Orlanda Duka, svjetskog prvaka u skokovima u vodu). Štaviše, ovde znaju da se odigravaju predstave i zaigra vaterpolo, pogotovo jer je temperatura jezera malo viša od one u moru.

Jezero misterioznog imena sa sobom nosi i neke legende. Tako jedna kaže da je jezero nastalo nakon pada meteorita na istom mjestu. Druga kaže da je riječ bila o svemirskoj letjelici. Treća kaže da je jezero nastalo zbog kletve koju je slijepi brat bacio na drugog brata koji ga je, iskoristivši njegovu sljepoću, prevario za nasljedstvo.

I naravno, tu je legenda koja spominje rogozničkog zmaja koji, slično kao u priči o svetom Jurju koji ubija zmaja, teroriše lokalno stanovništvo i strada od ruke heroja koji je odlučio da spasi lepu djevojku od proždrljive i okrutne zvijeri. Samo, ova ima i sladak dodatak: postoji vjerovanje da će onaj zaljubljeni par koji se okupa zajedno u jezeru, ostati zajedno u sreći i ljubavi do kraja života, a taj brak biće krunisan zdravom djecom. Mladenci, znate šta vam je činiti!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu