Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Cvijanović: Dodik će zvaničnicima EU prenijeti realnu sliku o svemu što se dešava u BiH

Politika
Autor:

Foto: Srna

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je prevashodno važno da budu uspostavljene institucije na nivou BiH, konstituisana vlast, formirana adekvatna parlamentarna većina i Savjet ministara da bi mogle da budu preuzimane obaveze u okviru mehanizma koordinacije u BiH.

– Znam šta će predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik raditi u Briselu na sastanku sa zvaničnicima EU. On je čovjek koji hoće da prenese realnu sliku o svemu što se dešava u BiH i izraziće opredijeljenost za evropski put BiH – rekla je Cvijanovićeva novinarima u mjestu Naseobina Lišnja kod Prnjavora.

Ona je istakla da će se u Briselu razgovarati o svim stvarima koje su prepreka za dobijanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU i oživljavanje evropskog puta zemlje.

– Sigurna sam da će glavno pitanje biti uspostavljanje institucija na nivou BiH, da bi mogle da budu preuzimane obaveze u okviru mehanizma koordinacije u BiH. Bez ovoga nema pretpostavke za bilo kakvo kretanje na evropskom putu. Pri kraju je tehnički dio koji se odnosi na odgovore na upitnik Evropske komisije, jer treba da saberemo materijal i u suštini posao je završen i sa dodatnim pitanjima – precizirala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je sve ovo pretpostavka kako bi Evropska komisija mogla da ima pozitivno mišljenje.

– Vjerujem da će u Briselu biti razgovora i o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, znajući da je Reformska agenda, na kojoj smo funkcionisali u prethodnom periodu sprovodeći reforme, bila evropska, ali je i ovdje došlo do zastoja u ispunjavanju određenih aranžmana koji su vezani za ovu agendu jer imamo zastoj i mrcvarenje u Federaciji BiH i na nivou BiH kada je riječ o formiranju vlasti – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjedavajući Presjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će sutra i u srijedu, 30. januara, upoznati visoke funkcionere EU o situaciji u BiH i svojim stavovima.

On je ranije rekao da očekuje da će u Briselu čuti od evropskih zvaničnika kakve su šanse BiH da u ovoj godini dobije status kandidata za članstvo u EU.

Cvijanovićeva izjavila je danas da je krajnje vrijeme da Savjet za sprovođenje mira /PIK/ zauzme realan stav i kaže ko podiže tenzije i stvara dodatno nerazumijevanje među narodima u BiH nakon što je SDA najavila da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH o nazivu Republika Srpska.

– Ako već zasjeda PIK, a to radi kada je riječ o bilo kojoj temi i često daje ocjene koje uopšte ne stoje, mislim da je krajnje vrijeme da zauzme realan stav i kaže ko uništava ono malo šanse za unutrašnji dijalog – rekla je Cvijanovićeva novinarima u selu Naseobina Lišnja kod Prnjavora.

Ona je istakla da nema pretjerana očekivanja od foruma koji sazivaju stranci.

– Ne smatram da stranci treba da se miješaju u ono što su naše dnevne aktivnosti. Međutim, ovdje imate neke druge situacije jer mnogo tema koje u etar izbace domaći političari često su produkovane, motivisane, podstaknute ili inicirane od pojedninih stanaca. Tako me ne bi iznenadilo da je svaka incijativa iz Federacije BiH rezultat dogovora bošnjačkih vlasti sa strancima – zaključila je Cvijanovićeva.

Sutra bi trebalo da bude održana sjednica Upravnog odbora PIK-a na nivou ambasadora na kojoj će biti riječi o inicijativi SDA za pokretanje pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO