Politika

Cvijanović: Vlada RS će nastaviti da pruža podršku ženama žrtvama rata

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, izjavila je da će Vlada nastaviti da pruža podršku republičkom Udruženju žena žrtava rata, čija je uloga da ispriča istinu i pomogne da se do te istine dođe.

Cvijanović: Vlada RS će nastaviti da pruža podršku ženama žrtvama rata
Foto: Shutterstock

Cvijanovićeva je zahvalila za priznanje koje je dobila od republičkog Udruženje žena žrtava rata za pomoć u njegovom radu, te istakla da je to kruna zajedničkog rada, dobrog razumijevanja i prepoznavanja važnosti uloge ovog udruženja.

Ona je pojasnila da je tokom mandata uspostavila dobru saradnju i bila među prvima koji su pomogli afirmaciju ovog udruženja znajući koliko je važno da postoji.

Cvijanovićeva smatra da je trebalo dugo vremena da se žene organizuju na ovaj način, da im je, vjerovatno, bila potrebna cijela vječnost da nekome ispričaju šta im se dešavalo.

Bilo je sasvim pristojno, normalno i logično da institucije na to reaguju – rekla je Cvijnovićeva novinarima u Banjaluci gdje je prisustvovala Skupštini Udruženja, sa čijom saradnjom je zadovoljna.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ona je napomenula da je ovo udruženje dobilo status od javnog interesa, da je jedno od vladinih važnih partnera, te da su zajedno radili na zakonskom rješenju koje se odnosi na žrtve ratne torture.

Cvijanovićeva je podsjetila da je usvojen nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture, da je provedena javna rasprava, te očekuje da će prijedlog biti usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Zbog traganja za istinom smatram da je uloga ovog udruženja da ispriča istinu i da pomogne institucijama i cijeloj Republici Srpskoj da se do te istine dođe. Svjedoci smo svega onoga što se dešavalo u prošlosti – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, veoma često su mnoge grupacije u društvu ostajale nijeme na sve ono što su pretrpjele, a one koje su imale mogućnost da kažu šta je bilo često su se suoočavale sa nepravednim, nerealnim rješenjima ili raznim stereotipima.

– Doživljavam da je ovo čvrsta veza između institucija i različitih udruženja. Svi smo na istom zadatku, imati jaku Republiku Srpsku, ispričati istinu i dobiti satisfakciju za tu istinu, te izbjeći zamke stereotipa u koje smo stavljeni cijeli niz godina – istakla je Cvijanovićeva.