Politika

Cvijanovićeva uputila čestitke povodom Dana Rusije “Čvrsto smo opredijeljeni da dodatno ojačamo saradnju”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je ambasadoru Ruske Federacije u BiH Igoru Kalabuhovu čestitku povodom 12. juna – Nacionalnog dana Rusije, izrazivši duboku zahvalnost za podršku koju Rusija i njeno rukovodstvo kontinuirano pružaju Srpskoj i srpskom narodu u najvažnijim pitanjima.

Cvijanovićeva uputila čestitke povodom Dana Rusije “Čvrsto smo opredijeljeni da dodatno ojačamo saradnju”
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ona je izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Srpske i Ruske Federacije, saopšteno je iz kabineta predsjednika Republike.

Cvijanovićeva je istakla da se posebno cijeni opredjeljenje Ruske Federacije o dosljednom sprovođenju Dejtonskog sporazuma, kao i na iznesenim principijelnim stavovima ruskih predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN.

– Čvrsto smo opredijeljeni da dodatno ojačamo saradnju Rusije i Srpske, kao i bratske veze naših naroda – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je za Republiku Srpsku i njene građane od velike važnosti snažna i prosperitetna Rusija za koju je vežu tradicionalno prijateljstvo.

 -Povodom Nacionalnog praznika – Dana Rusije, u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, upućujem Vam srdačne čestitke i najbolje želje za sveukupan napredak i blagostanje Vaše zemlje i svih njenih građana i upućujem izraze dubokog poštivanja i uvažavanja – navodi se u čestitki.

Dan Rusije obilježava se 12. juna, na dan kada je 1990. godine održan prvi Kongres narodnih poslanika Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike, na kojem je donesena Deklaracija o državnom suverenitetu Rusije.

Godinu dana kasnije, 12. juna održani su prvi svenarodni izbori na kojima je za predsjednika izabran Boris Jeljcin, koji je 1992. godine taj datum proglasio praznikom i neradnim danom.

Praznik je zvanični naziv – Dan Rusije dobio 2002. i slavi se u cijeloj zemlji.

Prihvati notifikacije