Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Da li će Šojgu biti NASLJEDNIK PUTINA ili je sve samo dobro smišljena PREVARA

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug, Agencije/RAS Srbija

Do kraja mandata ruskog predsjednika ima još četiri i po godine, ali se sve češće priča o tome ko bi mogao da naslijedi Vladimira Putina, kada (i ako) siđe sa funkcije 2024. godine.

Prvi put u sedam godina, koliko je do sada proveo na čelu ministarstva odbrane, Sergej Šojgu dao je opširan intervju za ruski list Moskovski Komsomolets.

U intervjuu je Šojgu govorio o “spektakularnoj reformi vojske”, “velikim pobjedama u Siriji” i ruskoj odbrani od hibridnih prijetnji sa Zapada.

Kako navodi Mark Galeoti, jedan od najpoznatijih analitičara ruske politike, ovaj intervju se može sagledati i kao prijava za premijersku poziciju, a u budućnosti možda čak i za predsjedničku fotelju.

Šojgu je već nekoliko godina po rejtingu u Rusiji tik iza Putina, pa ne čudi i mogućnost da ga upravo on zamjeni na čelu zemlje.

Galeoti navodi da je uvijek popularni Šojgu paradoksalno usamljen i sveprisutan.

– On je uvijek na ekranu i na stranicama novina, sastaje se predsjednikom (ili lovi i planinari sa njim), predsedava pirotehničkim vojnim vježbama – piše Galeoti i ističe da Šojgu rijetko kad sebe izlaže nečemu sveobuhvatnijem.

Veći dio intervjua posvećan je ulozi Šojgua u obnavljanju ruskih vojnih snaga opisujući njegove poteze “kao magične”, što je kulminiralo “uspješnim slanjem vojske u Siriju” gdje su se Rusi obračunali sa “najvećom terorističkom organizacijom od nekoliko hiljada ljudi”, prenosi Moskou tajms.

I sve je to, kako piše Galeoti, Šojgu predstavio kao svoj najveći uspjeh.

– Gdje god da radim, uvijek sam pokušavao da radim sa maksimalnom efikasnošću i da postižem rezultate – rekao je Šojgu u intervjuu.

Nekoliko puta je Šojgu u intervjuu podsjetio i na svoju prvu karijeru u građevinarstvu i on je ukazao na to da se ne boji da zasuče rukave i učini sve što treba.

Čini se da želi da pokaže i drugačiju sliku i predstavi se kao “Sergej Graditelj”, piše Galeoti.

– Zaista želim da odem u Sibir i da tamo izgradim grad, ili još bolje – dva nova grada – rekao je Šojgu u intervjuu.

Iako mnogi kritičari kažu da njegova priča o uspjehu vojske Rusije ima puno rupa, Kremlj ne želi da iko osporava narativ Šojgua kao spasioca vojske.

Galeoti navodi i kako je jedna kritika upućena Šojguu nakon intervjua dovela do povlačenja članka kolumniste u listu Izvestija. On ocjenjuje da je to zato što intervju zapravo predstavlja prijavu za posao premijera.

– Ovaj intervju bi se mogao tumačiti kao njegova prijava da naslijedi Dmitrija Medvedeva na mjestu premijera, pa bi, prema konvencionalnoj mudrosti, trebalo da on bude čak i potencijalni predsjednički nasljednik. Međutim, treba biti obazriv: Medvedev je otpisivan već mnogo puta, ali je i dalje na funkciji – kaže Galeoti.

Ipak, treba imati u vidu popularnost Šojgua, koja je mnogo veća od Medvedevljeve. Parlamentarni izbori u Rusiji bi trebalo da se održe 2021. godine.

“Voice of America” takođe piše o mogućnosti da Šojgu bude novi ruski lider, u tekstu u kojem piše o prisnom odnosu Putina i Šojgua, koji su zajedno proveli predsednikov 67. rođendan.

Sajt navodi i mogućnost da Kremlj zapravo želi da ljudi misle da je Šojgu izabran za Putinovog nasljednika, a da Putin i dalje razmatra da li će uopšte sići sa vlasti 2024. godine ili će možda naći neki način da i dalje ostane na čelu zemlje.

U tom slučaju Šojgu bi mogao da se zadovolji eventualnom premijerskom pozicijom koja u Putinovoj Rusiji ima daleko manju funkciju od predsjedničke.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO