Svijet

Da li će Šojgu biti NASLJEDNIK PUTINA ili je sve samo dobro smišljena PREVARA

Do kraja mandata ruskog predsjednika ima još četiri i po godine, ali se sve češće priča o tome ko bi mogao da naslijedi Vladimira Putina, kada (i ako) siđe sa funkcije 2024. godine.

Da li će Šojgu biti NASLJEDNIK PUTINA ili je sve samo dobro smišljena PREVARA
FOTO: TANJUG, AGENCIJE/RAS SRBIJA

Prvi put u sedam godina, koliko je do sada proveo na čelu ministarstva odbrane, Sergej Šojgu dao je opširan intervju za ruski list Moskovski Komsomolets.

U intervjuu je Šojgu govorio o “spektakularnoj reformi vojske”, “velikim pobjedama u Siriji” i ruskoj odbrani od hibridnih prijetnji sa Zapada.

Kako navodi Mark Galeoti, jedan od najpoznatijih analitičara ruske politike, ovaj intervju se može sagledati i kao prijava za premijersku poziciju, a u budućnosti možda čak i za predsjedničku fotelju.

Šojgu je već nekoliko godina po rejtingu u Rusiji tik iza Putina, pa ne čudi i mogućnost da ga upravo on zamjeni na čelu zemlje.

Galeoti navodi da je uvijek popularni Šojgu paradoksalno usamljen i sveprisutan.

On je uvijek na ekranu i na stranicama novina, sastaje se predsjednikom (ili lovi i planinari sa njim), predsedava pirotehničkim vojnim vježbama – piše Galeoti i ističe da Šojgu rijetko kad sebe izlaže nečemu sveobuhvatnijem.

Veći dio intervjua posvećan je ulozi Šojgua u obnavljanju ruskih vojnih snaga opisujući njegove poteze “kao magične”, što je kulminiralo “uspješnim slanjem vojske u Siriju” gdje su se Rusi obračunali sa “najvećom terorističkom organizacijom od nekoliko hiljada ljudi”, prenosi Moskou tajms.

I sve je to, kako piše Galeoti, Šojgu predstavio kao svoj najveći uspjeh.

– Gdje god da radim, uvijek sam pokušavao da radim sa maksimalnom efikasnošću i da postižem rezultate – rekao je Šojgu u intervjuu.

Nekoliko puta je Šojgu u intervjuu podsjetio i na svoju prvu karijeru u građevinarstvu i on je ukazao na to da se ne boji da zasuče rukave i učini sve što treba.

Čini se da želi da pokaže i drugačiju sliku i predstavi se kao “Sergej Graditelj”, piše Galeoti.

– Zaista želim da odem u Sibir i da tamo izgradim grad, ili još bolje – dva nova grada – rekao je Šojgu u intervjuu.

Iako mnogi kritičari kažu da njegova priča o uspjehu vojske Rusije ima puno rupa, Kremlj ne želi da iko osporava narativ Šojgua kao spasioca vojske.

Galeoti navodi i kako je jedna kritika upućena Šojguu nakon intervjua dovela do povlačenja članka kolumniste u listu Izvestija. On ocjenjuje da je to zato što intervju zapravo predstavlja prijavu za posao premijera.

– Ovaj intervju bi se mogao tumačiti kao njegova prijava da naslijedi Dmitrija Medvedeva na mjestu premijera, pa bi, prema konvencionalnoj mudrosti, trebalo da on bude čak i potencijalni predsjednički nasljednik. Međutim, treba biti obazriv: Medvedev je otpisivan već mnogo puta, ali je i dalje na funkciji – kaže Galeoti.

Ipak, treba imati u vidu popularnost Šojgua, koja je mnogo veća od Medvedevljeve. Parlamentarni izbori u Rusiji bi trebalo da se održe 2021. godine.

“Voice of America” takođe piše o mogućnosti da Šojgu bude novi ruski lider, u tekstu u kojem piše o prisnom odnosu Putina i Šojgua, koji su zajedno proveli predsednikov 67. rođendan.

Sajt navodi i mogućnost da Kremlj zapravo želi da ljudi misle da je Šojgu izabran za Putinovog nasljednika, a da Putin i dalje razmatra da li će uopšte sići sa vlasti 2024. godine ili će možda naći neki način da i dalje ostane na čelu zemlje.

U tom slučaju Šojgu bi mogao da se zadovolji eventualnom premijerskom pozicijom koja u Putinovoj Rusiji ima daleko manju funkciju od predsjedničke.