Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Dačić upozorio London da ne predlaže prorijeđivanje sjednica o Kosovu

Politika
Autor:

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić skrenuo je pažnju Velikoj Britaniji da Srbija neće gledati blagonaklono ako ta zemlja u avgustu, kada bude predsjedavala Savjetom bezbjednosti UN, na dnevni red bude stavila pitanje da se prorijede ili ukinu sjednice o Kosovu i Metohiji.

Dačić je ovaj jasan stav Beograda prenio britanskom ambasadoru u Srbiji Denisu Kifu, kao i diplomatskim predstavnicima Britanije u UN, pišu “Večernje novosti”.

List navodi da Srbija rezonuje da je pozicija Britanije prema sjednicama oko Kosmeta nedopustiva, tim prije što će oni u julu biti domaćin Samita EU-Zapadni Balkan, gde će se opet založiti za stabilnost regiona koji upravo oni najavljenim diplomatskim akcijama ugrožavaju.

Sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosmetu, na kojima se razmatra izvještaj generalnog sekretara o stanju u ovoj srpskoj pokrajini, održavaju se svaka tri mjeseca.

Izvještaji su, prema rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti obavezni, mada se u njoj ne precizira koliko često treba da se podnose, već se navodi da to treba da bude “u odgovarajućim vremenskim intervalima”.

SAD i Velikoj Britaniji na posljednjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN pridružile su se još četiri zapadne članice Savjeta bezbjednosti u zalaganju za promjenu formata sjednica tog tijela posvećenih Kosovu, čemu su se usprotivile Rusija, Kina i Srbija.

Bivši ambasador u UN Pavle Jevremović kaže da Britanci kao predsjedavajući Savjetu bezbjednosti UN mogu da predlože da se sjednice o Kosmetu prorijede, a pošto je to tehničko, a ne političko pitanje, na njega ne može da se stavi veto.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO