Politika

DAVNO UHODANA PRAKSA Stanić: Umjesto sa pandemijom borili se sa javnim nabavkama

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS Slobodan Stanić izjavio je danas da je spuštanje spornih javnih nabavki na niže organe urađeno kako bi se skinula odgovornost sa onih koji su donijeli odluku da se kupi sporna bolnica i uređaji.

DAVNO UHODANA PRAKSA Stanić: Umjesto sa pandemijom borili se sa javnim nabavkama
FOTO: FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Slobodan Stanić

U saopštenju iz SDS navodi se Stanićeva izjava u kojoj kaže da je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić specijalizaciju iz epidemiologije obavio u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i odlično je znao da je to ustanova ključna za procjenu rizika i pripremu odgovora na pojavu opasne zarazne bolesti kakav je Covid-19 što definiše i čl. 6. Stav (2) Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Šeranić je uprkos tome dozvolio da se nabavka “mobilne bolnice”, kao i višemilionske nabavke mobilnih RTG aparata, respiratora, monitora, stalaka… Za druge ustanove prebace na Institut za javno zdravstvo Republike Srpske – navodi se u saopštenju.

Stanić kaže da u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske nema eksperata neophodnih za nabavku tih uređaja.

– Umjesto da se bore sa Covid-19 Institut i njegovi epidemiolozi borili su se sa javnim nabavkama – navodi Stanić.

On napominje da se uglavnom članovi komisija nikad nisu susretali sa onim sta su nabavljali, a kamoli da su na njima radili.

– Potpuno je jasno da su tražene karakteristike napisane negdje izvan Instituta – ističe Stanić.

On smatra da je spuštanje spornih javnih nabavki na niže organe urađeno kako bi se skinula odgovornost sa onih koji su donijeli odluku da se kupi sporna bolnica i uređaji.

– To je davno uhodana praksa. Naravno da su oni koji su toj praksi mogli pružiti otpor davno sklonjeni! Na potpuno isti način premijer Radovan Višković 24.04.2020 na 25-oj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije donosi zaključak o dopuni zaključka od 24.03.2020 o nabavci pokretne bolnice čl 4. kojim Fond zdravstvenog osiguranja preuzima plaćanje avionskog prevoza. Ta dva zaključka ne razlikuje samo dodatak tačke 4. već je u preambuli dodato da se zaključak donosi na “prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS” čime je i u ovom slučaju odgovornost prebačena na ministra Šeranića – navodi Stanić u saopštenju.

Dodaje se da je i pored toga što je raskinut ugovor, nabavka mobilne bolnice najtragičniji događaj od kako postoji Republika Srpska.

– Šta god dalje da se desi, ma ko da bude kažnjen sramotu ćemo teško oprati! A ne kažu džaba, ako se ne stidiš, radi šta hoćeš!- navodi Stanić.