Politika

Đokić o izgradnji HE "Buk Bijela": Ne vidim nijedan razlog da projekat bude zaustavljen

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Mrkonjić Gradu da ne vidi nijedan razlog da bude zaustavljen projekat izgradnje hidroelektrane "Buk Bijela".

Đokić o izgradnji HE "Buk Bijela": Ne vidim nijedan razlog da projekat bude zaustavljen
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Đokić je istakao da je Republika Srpska koncesioni postupak, kada je riječ o Hidroelektrani “Buk Bijela”, koji je dodijeljen Elektroprivredi Republike Srpske, provela u skladu sa republičkim Zakonom i da je lokacija hitroelektrane duboko u teritoriji Srpske, da je Srpska postupajući po zakonu na to imala pravo i dodijelila koncesiju u otvorenom postupku, te da Ustavni sud BiH treba biti svjestan tih činjenica.

– Prilikom dodjele koncesije u tu aktivnost smo uključili partnera, a to je “Elektroprivreda Srbije” koja će zajedno sa “Elektroprivredom Republike Srpske” izgraditi hidroelektranu – rekao je Đokić novinarima.

On je istakao da ne vidi nijedan razlog da ovaj projekat bude zaustavljen.

– Do sada je u ovaj projekat uloženo oko 40 miliona KM što je ogroman novac, a veliko je pitanje ukoliko bi neko ovaj projekat zaustavio, biće suočen sa ogromnom investicijskom štetom koja će nastupiti po BiH u tom slučaju. Ta šteta nastupa tako da onaj ko je regularno ušao u postupak na osnovu poznatih propisa, koji su mu bili poznati u vrijeme kada je ušao u postupak, naši partneri Elektroprivreda i Elektroprivreda Srbije, mogu potraživati ogromna finansijska sredstva i za ono što su uložili do trenutka ukoliko bi neko zaustavio proces gradnje ili za sav period ukoliko bi ta hitroelektrana radila – rekao je Đokić.

Pročitajte još

On je istakao da praktično neko može da zaradi novac u ovoj državi na “jednoj gluposti koja se zove nečiji hir da zaustavi jednu takvu investiciju na koju je Republika Srpska imala pravo”.

– Proizvodnja električne energije na lokaciji Republike Srpske je korist i za BiH. Svaka investicija diže bruto vrijednost domaćeg proizvoda BiH i pruža šansu za razvoj regiona u kome ne žive samo Srbi, ako neko misli da samo Srbi imaju od toga koristi, i doprinosi poboljšanju ekonomskih bilansa što nam je svima cilj – rekao je Đokić.

Đokić je dodao da svi znaju da su opravdani svi ciljevi koje Republika Srpska želi da ostvari i realizuje na ovaj način.

– Mislim da i Ustavni sud BiH treba da bude svjestan ovoga kada bude o ovome odlučivao – zaključio je Đokić.

Prihvati notifikacije