Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ĐURIĆ OŠTRO PORUČIO PRIŠTINI “Dalje ruke od našeg Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici”

Politika
Autor:

Foto: D. Danilović/RAS Srbija

Prištinski univerzitet sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici bio je i biće u srpskom obrazovnom sistemu, kaže direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

– Zato privremenim institucijama samouprave u Prištini poručujem: dalje ruke od našeg Univerziteta, jer on se ne otima već se na njemu stiče znanje – poručio je Đurić u saopštenju.

On je ukazao da je Prištinski univerzitet sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici dio Evropske asocijacije univerziteta i sa blizu 8.000 aktivnih studenata bio je i ostaje stub srpskog opstanka na KiM.

– Zato je svaki napad na njegov sadašnji status zapravo napad na elementarna prava srpskog naroda i akt agresivne samovolje koja za cilj ima isključivo otežavanje opstanka našeg naroda na KiM – istakao je Đurić.

On je podsjetio i da je Prištinski univerzitet svojevremeno i osnovan kao ogranak Beogradskog univerziteta, i danas je jedina visokoškolska ustanova sa nastavom na srpskom u AP KiM.

U Prištini su, kaže, “svjesni sa kolikom upornošću i ljubavlju srpski studenti i profesori čuvaju svoju zemlju i bore se za nju, i to im očigledno smeta”.

– Srbi na KiM nikada neće predati svoj univerzitet i nikada se neće odreći prava da se školuju na svom jeziku i u okviru obrazovnog sistema svoje države Srbije – poručio je Đurić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO