Politika

"DODIK JE PREŠAO CRVENU LINIJU" Incko poručio da je spreman da reaguje

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocijenio je da su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Skupština Republike Srpske prešli crvenu liniju i dodao da je spreman da reaguje, ali da to ne bi uradio bez Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIK).

"DODIK JE PREŠAO CRVENU LINIJU" Incko poručio da je spreman da reaguje
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dodao je da su države tzv. Kvinte uvijek bile za korišćenje bonskih ovlašćenja, koja daju velika ovlašćenja visokom predstavniku, ali i druge, ako ništa drugo ne bi pomoglo, prenio je portal Klix.

Ja sam spreman da reagujem, ali samo sa PIK. Ne bih to radio sam. U PIK je u toku novo razmišljanje i sve više članica misli da treba koristiti bonska ovlašćenja, ali odluka još nije doneta. Osim Rusije, ima unutar PIK još država koje misle da su najbolja domaća rješenja. I ja isto mislim, i to su države koje vjeruju u domaća rješenja, ali vam neću javno kazati koje su. Sve te države misle dobro za BiH. U PIK ima 11 ili 12 država, neke su više, a neke manje za korišćenje bonskih ovlašćenja – poručio je Incku u razgovoru za Al Džaziru Balkans.

Osvrćući se na današnju izjavu lidera SDA, SBB i DF, Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića, koji su Dodiku poručili da neće dozvoliti prelaženje crvene linije, Incko je rekao da je crvena linija kada neko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH, konkretno ovu posljednju o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem.

– Zamislite kada bi neko na ostrvu Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. (Predsjednik Emanuel) Makron bi odmah poslao vojsku – rekao je Incko.

Ustavni sud je, kaže on, temelj svake države i odluke se moraju implementirati.

– Izetbegović je rekao da prvo treba da reaguje Tužilašvo BiH, a znamo ko je predložio ovih osam zaključaka u NSRS, znamo ko je bio prisutan. Krajnje bi bilo vrijeme da domaće institucije urade svoj posao, a ako neće, onda uvijek postoji mogućnost da u međunarodnoj zajednici nađemo zajednički jezik – kazao je Incko.

On je dodao da se neće mijenjati teritorija RS.

– Nije se mijenjala teritorija Srbije kada je Dodik tamo kupio neko zemljište ili vilu. Titular državne imovine je država – naveo je Incko.