Politika

"DODIK NEKA OBJAVI DOKAZE O KORUPCIJI ILI SLIJEDI TUŽBA" Debevec odgovorio srpskom članu Predsjedništva BiH

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec pozvao je danas srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da pokaže dokaze koje ima protiv njega ili će ga u suprotnom tužiti.

"DODIK NEKA OBJAVI DOKAZE O KORUPCIJI ILI SLIJEDI TUŽBA" Debevec odgovorio srpskom članu Predsjedništva BiH
FOTO: SUD BIH

Reagujući na današnju konferenciju za novinare, na kojoj je Dodika iznio niz optužbi na ime sudije Debeveca, iz Suda BiH su poručili da to mora i da dokaže.

– Pozivamo ga da objavi dokaze o navodnim krivičnim djelima korupcije, koje je pominjao, jer će u protivnom protiv njega biti podnesena tužba po Zakonu o zaštiti od klevete – navodi se u saopštenju iz Suda BiH.

Komentarišući Dodikove izjave “da predsjednik Suda ima neograničenu moć da daje saglasnost za prisluškivanje”, iz Suda BiH ističu da se nalozi predsjednika, koji se izdaju po prijedlogu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, za određivanje mjera tajnog praćenja telekomunikacija, izdaju u skladu sa Zakonom o OBA.

– Zakon o OBA propisuje proceduru predlaganja, određivanja, provođenja i obustavljanja mjera tajnog praćenja. Predsjednik Suda BiH, prema tome, nema neograničenu moć za davanje saglasnosti za prisluškivanje. Podsjećanja radi, više godina nakon što je Ustavni sud BiH oglasio određene odredbe Zakona o OBA neustavnim, izvršna i zakonodavna vlast nisu provele odluku najvišeg suda u državi i usvojile relevantne izmjene i dopune tog zakona – navodi se u saopštenju

Standardi

Dodaje se da se i bez toga, predsjednik Suda pri izdavanju naloga pridržava standarda iz predmetne odluke Ustavnog suda. 

Za razliku od većine drugih institucija, Sud BiH, kako se navodi u saopštenju, posjeduje certifikat državnog bezbjednosnog organa o bezbjednosnom području II stepena za čuvanje, obradu i pohranu tajnih podataka, što svjedoči o dokazivosti zakonitosti svakog izdatog naloga, pred nadležnim institucijama.

Pročitajte još

– U prilog gore navedenom, statistički podatak o izdatim nalozima sadrži i naloge koje je predsjednik Suda BiH obustavio, uz obrazloženo rješenje. To svakako dopunjuje demanti da predsjednik Suda ima neograničenu moć da daje saglasnost za prisluškivanje – ističe se u saopštenju.

Špansko ime

Dodaje se da se da je iz Dodikovih istupa u medijima i u parlamentu Srpske jasno da “upravo on izdaje naloge  za nezakonito prisluškivanje opozicije i građana u RS”.

– A ne predsjednik Suda BiH, kako je Dodik priznao u više svojih javnih istupa, pa čak i za skupštinskom govornicom. Gospodin Debevec poziva Dodika da javnosti prezentuje koje je to „špansko ime“ Ranka Debeveca, jer bi ga jako radovalo da ga i sam sazna – navodi se u saopštenju Suda.

Ističe se da sama Dodikova izjava u kojoj kaže “mi smo to provjerili kod španskih vlasti“, jasno govori da on ima političku kontrolu nad određenim institucijama iz pravosudnog sistema, i da to nije Sud BiH. 

– Ta činjenica posebno raduje, jer Sud BiH nije pod političkom kontrolom Dodika, niti bilo koje druge političke opcije. Nadalje, za Dodika očito nije problem što on ima državljanstvo Srbije i, po informacijama koje posjedujemo, više nekretnina u Srbiji i Rusiji, i kao takav je član predsjedništva BiH, već je problem da li predsjednik Suda, koji se rodio i veliki dio života proveo u Sarajevu u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Jevrejsko-sefardske zajednice porijeklom iz Španije, ima eventualno špansko državljanstvo – zaključuje se u saopštenju.