Politika

Dodik u Bratuncu: Srbi su naivno vjerovali da će Sud BiH osuditi Nasera Orića za zločine koji su počinjeni u Podrinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Bratuncu da u BiH nema pravde za Srbe, jer su počinioci stravičnih zločina nad srpskim narodom u proteklom ratu ostali nekažnjeni.

Dodik u Bratuncu: Srbi su naivno vjerovali da će Sud BiH osuditi Nasera Orića za zločine koji su počinjeni u Podrinju
FOTO: SRNA

Dodik je rekao da je u srednjem Podrinju tokom posljednjeg rata stradalo više od 3.500 Srba, a da nema odgovornosti i kazne za počinioce.

Nema kazne za počinioce, ali ima nego snažnog ignorisanja međunarodnog faktora i nastojanja da se održi stereotip koji je ovdje već ranije plasiran da se generalno govori samo o srpskoj krivici – rekao je Dodik novinarima u Bratuncu, gdje prisustvuje pomenu za više od 3.500 Srba iz srednjeg Podrinja ubijenih tokom proteklog rata.

On kaže da sramne kazne za trojicu Bošnjaka, pripadnika takozvane Armije BiH, koji su nekoliko sati maltretirali i silovali desetogodišnju djevojčicu srpske nacionalnosti 1993. godine u Sarajevu, govori da u BiH nema pravde za Srbe i da BiH nije zemlja za Srbe.

Foto: Srna
Foto: Srna

– Mi smo ovdje silom Dejtonskog sporazuma, spremni da poštujemo ovaj sporazum i njegove određene odredbe, ali isto tako, svjesni smo iluzije koje pokušavaju da izgrade ovdje u liku BiH, na štetu Srba i srpskog naroda – rekao je Dodik.

On je istakao da će se založiti da parlament Srpske poništi i odbaci sramni izvještaj Vlade Republike Srpske od prije nekoliko godine, koji je pisao Britanac Pedi Ešdaun i njegova služba, a korišten je u Hagu da bi se presuđivalo Srbima.

Pročitajte još

On je upitao zašto danas u Bratuncu nema britanskog, njemačkog ili američkog ambasadora na mjestu gdje je srpska bol, gdje se sjećaju na stradanje civila, žena, djece, staraca, koji su pobijeni na svojim ognjištima.

Predsjednik Srpske je istakao da se oni, koji su poginuli ovdje, nisu borili za BiH nego za Republiku Srpsku, te da nisu vjerovali da će se pravda dijeliti u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, nijedan Srbin ovdje nije stradao zato što je bosanski Srbin već što je Srbin.

On je istakao da su Srbi naivno vjerovali da će Sud osuditi Nasera Orića za zločine koji su ovdje počinjeni.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da ovo važan dan kada se svi sjećaju tragedija koje su zadesile srpski narod u prošlosti.

Foto: Srna
Foto: Srna

Ona je zahvalila svima koji su se danas okupili u Bratuncu, podsjetila na stradanje koje su zadesile narod na ovom prostoru, te napomenula da se ovdje pokazalo da žrtve nemaju isti tretman.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da su Srbi i danas sami, jer nema nikog da razumije bol.

– Sami smo decenije nakon masakra, zločina i zla. Sami sa crnim maramama majki Bratunca – istakao je Vulin, koji je izaslanik predsjednika Srbije Aleksandar Vučić.

Prema njegovim riječima, svakog jula od Srba prave narod koji stalno mora da se izvinjava.

Foto: Srna
Foto: Srna

Vulin je od srpskog naroda zatražio da ne zaboravi i da se sjeća svoje boli, jer “zato što je zaboravio Brod na Drini dočekao je Bratunac, zato što je zaboravio Jasenovac, dočekala ga je `Oluja`”.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da su danas ovde okupili da odaju počast onima koji su stradali na braniku zemlje koja je istorijski interesantna za srpske neprijatelje još od Prvog svjetskog rata.