Digitalna Srpska

"Dopire do miliona tinejdžera" Pokrenuta istraga protiv TikToka, algoritmi stvaraju zavisnost kod djece

Evropska komisija pokrenula je istragu protiv Tiktoka zbog navodnog kršenja pravila Evropske unije o zaštiti djece i transparentnosti oglašavanja na toj društvenoj mreži i to na osnovu Zakona o digitalnim uslugama (DSA).

TikTok aplikacija
FOTO: CAROLINE BREHMAN/EPA

Komisija istražuje da li algoritmi TikToka stvaraju zavisnost ili takozvani “efekt zečje rupe”, odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za određenu temu, prenio je Indeks.hr.

Komisija istražuje i pitanja u vezi sa zaštitom privatnosti maloljetnika. DSA zahtjeva da platforme upravljaju raznim rizicima poput zaštite mentalnog stanja i prava djece. Zakonom se takođe zabranjuje korišćenje podataka maloljetnika da bi im bile prikazivane ciljane reklame.

Pročitajte još

Ako se pokaže da je Tiktok zaista prekršio ta pravila, prijeti mu kazna do šest odsto od godišnjih prihoda, napominje agencija DPA.

TikTok je platforma koja dopire do miliona djece i tinejdžera i mora da bude u potpunosti u skladu sa DSA i da ima posebnu ulogu u zaštiti maloljetnika na internetu – naveo je evropski komesar Tjeri Breton, a prenio je Rojters.

Prema njegovim riječima, zaštita maloljetnika je prioritet za sprovođenje evropskog Zakona o digitalnim uslugama. Evropska unija je prethodno na osnovu DSA pokrenula postupak i protiv društvene mreže Tviter.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije