Kultura

Dragan Stojanović dobitnik Andrićeve nagrade za 2018.

Književnik Dragan Stojanović (74) dobitnik je Andrićeve nagrade za 2018. godinu za zbirku priča “Ćerka španskog borca”, rečeno je danas u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

Dragan Stojanović dobitnik Andrićeve nagrade za 2018.
Foto: Srna

Priznanje, koje nosi ime velikana srpske i svjetske književnosti, Stojanoviću je dodijeljeno jednoglasnom odlukom žirija, kojem je predsjedavao Aleksandar Jovanović.

Knjiga “Ćerka španskog borca” u svoje tri novele – “Patro”, “Erihova smrt” i “Ćerka španskog borca” vraća dostojanstvo priči i pripovedanju – navedeno je u obrazloženju žirija.

Jovanović je rekao i da je Stojanović, prateći svoje junake i junakinje kroz burnu srpsku istoriju tokom cijelog 20. vijeka, na impresivan način nastavio Andrićev govor o nerazlučivom spletu istorije i tragičnosti ličnih sudbina.

Stojanović je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade, kao i što je njegova knjiga prethodno dobila veoma dobre kritike.

– Objavljena su tri veoma ozbiljna teksta (kritike) mladih ljudi koje nikada nisam ni vidio – rekao je Stojanović.

On je napomenuo i da je “cijeli život proveo s Ivom Andrićem”, kako je rekao, otprilike od svoje devete godine.

Knjigu “Ćerka španskog borca” objavio je “Dom kulture Studentski grad” iz Beograda, a u užem izboru bile su i knjige “Iz spiskova prećutanih stvari” Borivoja Adaševića i “O papagajima i predatorima” Milete Prodanovića.

Srpski pisac, prevodilac i profesor književnosti Dragan Stojanović rođen je 13. aprila 1945. u Beogradu i dobitnik je 43. Andrićeve nagrade.

Nagrada koja nosi Andrićevo ime jedna je od najuglednijih u književnosti i dodjeljuje se od 1975. za najbolju zbirku priča ili pripovijetku objavljenu tokom jedne kalendarske godine.

Nagrada se dobitniku uručuje na dan Andrićevog rođenja, 10. oktobra.

Scroll Up