Zabava

DREVNO VJEROVANJE Zašto se nikad se ne nazdravlja vodom?

Čak i ako niste neki ljubitelj alkohola, ovo “pravilo” znate – nikada se ne nazdravlja sa čašom vode! Iako vam se ovaj “zahtjev može učiniti glupim ili tek kao još jedan razlog da se “malo cugne” iza njega se zapravo krije drevno i nimalo naivno vjerovanje.

DREVNO VJEROVANJE Zašto se nikad se ne nazdravlja vodom?
FOTO: SHUTTERSTOCK

Korijen ovog običaja nalazi se u Antici. Naime, stari Grci su vjerovali da, kada čovjek umre, njegova duša odlazi u podzemni svijet Had. U njemu se nalazi tužna ravnica obrasla blijedim divljim cvijećem.

Tom ravnicom teče pet rijeka: ledeni Stiks – rijeka mržnje, Aheron – rijeka bola, Kokitus – rijeka jadikovanja, Flegeton – rijeka vatre i Leta – rijeka zaborava.

Kada duša pokojnika dođe u Had, pije iz Lete kako bi zaboravila prošlost i patnje u prethodnom životu. Oni koji su vjerovali u reinkarnaciju vjerovali su i da duše piju iz ove rijeke kako bi zaboravile pređašnji život i bile spremne za novi.

Upravo tu, vjeruje se, leži korijen običaja da se nikada ne nazdravlja čašom vode. Na taj način, onoga ko to čini, snašao bi prerani zaborav i sudbina gora od smrti.

(Istorijski zabavnik)