Politika

DRUGAČIJI PRISTUP Selaković: Vakcine nisu pitanje geopolitike već humanosti

Srbija uspješno nastavlja sa svojom kampanjom vakcinacije protiv kovida 19 u kojoj se nije rukovodila geopolitičkim razlozima, već namjerom da se spasu ljudski životi.

DRUGAČIJI PRISTUP Selaković: Vakcine nisu pitanje geopolitike već humanosti
FOTO: KAY NIETFELD/EPA

Izjavio je ovo ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u intervjuu za italijansku agenciju Nova tokom dvodnevne posjete Rimu.

– Mislim da to nije geopolitička misterija već plod potpuno drugačijeg pristupa –  izjavio je Selaković, komentarišući uspjeh Srbije u nabavci vakcina protiv kovida.

Prema njegovom mišljenju, trka za vakcinama protiv kovida nije geopolitičko pitanje, već pitanje očuvanja zdravlja populacije i kada postoji takav prioritet, ne djeluje se kroz geopolitičku prizmu već humanošću.

Selaković je konstatovao da je mala i ne tako bogata zemlja kakva je Srbija, doprinijela fondu Kovaks za vakcine tako što je unaprijed platila 4,8 miliona evra, ali da nije dobila ništa preko tog programa.

Pročitajte još

– To pokazuje da smo bili prinuđeni da tražimo vakcine na bilateralnom planu. I nabavili smo različite vakcine, dvije zapadne i dvije istočne, pružajući našim građanima potpunu slobodu izbora koju će vakcinu primiti – rekao je.

To, kako je objasnio ministar, važi i za političko rukovodstvo, navodeći da se premijerka Ana Brnabić vakcinisala se vakcinom “Fajzer”, predsjednik Skupštine Ivica Dačić vakcinom “Sputnjik V”, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar vakcinom “Sinofarm” i da su svi zaštićeni na isti način.

Naravno, pojasnio je Selaković, to je i rezultat velikog truda predsjednika Aleksandra Vučića, kome, kako ističe, nije predstavljalo problem da direktno razgovara sa predsjednicima Rusije i Kine, Vladimirom Putinom i Si Ðinpingom, kao i sa rukovodstvom farmaceutskih kuća, kako bi pronašao najbolji način da dođe do vakcina.

Srpski ministar spoljnih poslova je potom istakao da je Beograd čak podijelio vakcine sa susjednim zemljama.

– Pokazali smo da ne mislimo da samo građani Srbije treba da uživaju dobrobit, već smo podijelili vakcine i pokušavamo da ih podijelimo sa drugim zemljama Zapadnog Balkana – istakao je Selaković.