Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Estonija i mi

Kolumne
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Mnogi svjetski ekonomisti, ali i političari, smatraju da je Estonija živi primjer da je ljudski napredak usko povezan s ekonomskom slobodom.

U ovoj baltičkoj zemlji, koja se osamostalila 1991. godine, u posljednje dvije decenije povećana je kupovna moć stanovništva za nevjerovatnih 400 odsto, uprkos uticaju ekonomske krize iz 2008. godine. Očekivano trajanje života povećalo se sa 66 na 77 godina.

Javni dug im je samo 9,5 odsto BDP-a  i najniži je u Evropskoj uniji, sa stopom nezaposlenosti od 1,3 odsto.

To su samo neki pokazatelji koji potvrđuju da ekonomsko stanje u jednoj zemlji direktno utiče na standard njenih građana i na kraju na opšte zadovoljstvo.

Estonija je pokazala da jedna mala zemlja, koja je do juče bila siromašna, može da obezbijedi prosperitet ne samo za svoju privredu i građane, već i za mnoge strane kompanije.

S druge strane, građani BiH i 23 godine poslije završetka rata su po svim parametrima na dnu evropske ljestvice. U regionu su jedino u Albaniji siromašniji od nas.

Zašto? Ne zato što ne znamo, već zato što nećemo. Zato što nećemo da smanjimo korupciju. Zato što nećemo javne bogate resusre, na kojima nam zavide i u Estoniji, da iskoristimo kako treba. Zbog sve više nekompetetnih. Zato što je jedino i isključivo bitan profit nekolicine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO