Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

FEJSBUK UVEO NOVU OPCIJU Nakon brojnih curenja podataka stiže dugo očekivana KOMANDA

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: screenshot Facebook

Fejsbuk je uveo komandu “obriši istoriju”, više od godinu dana nakon što je izvršni direktor kompanije Mark Zakerberg obećao tu opciju kao dio alata za van-Fejsbukove aktivnosti.

Iako je najavljivana kao opcija za brisanje kompletne istorije pretraživanja, nova komanda aktivnosti neće obrisati ništa sa servera Fejsbuka, već će prosto “odvojiti” istoriju pretrage sa nalogom.

Dodatak je prvo predstavljen u Irskoj, Španiji i Južnoj Koreji, dok će ostatku svijeta biti dostupan u narednim mjesecima.

Komanda omogućava korisnicima da prvi put vide opseg Fejsbukovog praćenja njihovih aktivnosti na internetu i daje im određenu moć da kontrolišu šta kompanija saznaje o njima na osnovu tog praćenja.

Druge kompanije šalju informacije Fejsbuku pomoću brojnih alata koje im je stavio na raspolaganje, a ranije je bilo nemoguće saznati koji su podaci tačno poslati.

Nova komanda omogućava korisnicima da vide koja preduzeća su slala informacije društvenoj mreži i da “isključe” dijeljenje aktivnosti sa drugih sajtova i aplikacija.

Uprkos tome što su informacije samo “isključene” sa naloga, ali ne i obrisane sa Fejsbukovih servera, kompanija je riješila da novu komandu nazove “brisanje istorije”.

Fejsbuk neće promovisati novu funkciju. Iz kompanije su za Gardijan rekli da će korisnici moći da je nađu na stranici sa podešavanjima.

Fejsbuk je prva kompanija koja nudi oglašavanje na mreži koja je ponudila takvu opciju, s obzirom na to da brisanje istorije može uticati na prihode od oglašavanja.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO