Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Ferguson: U FBiH oduzeta imovina u vrijednosti 30 miliona KM

Politika
Autor:

Foto: Srna

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson izjavio je da je u BiH učinjen napredak po pitanju oduzimanja ilegalno stečene imovine, što govori podatak da je FBiH prošle godine privremeno ili trajno oduzeta ova vrsta imovine u vrijednosti od 30.000.000 KM.

– Napretka ima, ali je jasno da još mnogo treba uraditi, odnosno mora postojati politička volja – istakao je Ferguson u Sarajevu na regionalnoj konferenciji “Jačanje saradnje na polju vraćanja imovine”.

Prema njegovim riječima, oduzimanje ilegalno stečene imovine je proces koji je kompleksan i dugo traje, što može izazvati frustracije, ali je moguće to uraditi i u BiH.

– Da bi se stiglo do nekog nivoa na kojem će to građani BiH više primjećivati, te shvatiti da je riječ o jednom sistematskom i fukcionalnom procesu, mora postojati politička podrška i da se više uradi na jačanju kapaciteta za sprovođenje finansijskih istraga – napomenuo je Ferguson.

Govoreći o izvještaju koji su sačinili Savjet za individualna prava u Evropi

/AIRE/ i Regionalna antikorupciona inicijativa /RAI/, Ferguson je rekao da je u njemu urađena komparativna analiza u vezi sa oduzimanjem ove imovine na zapadnom Balkanu, a sve s ciljem poboljšanja rada vezanog za ovu temu.

Prema njegovim riječima, izvještaj će poslužiti za izradu akcionog plana za poboljšanje ekspertiza, vještine, kapaciteta, prvenstveno za vođenje finansijskih istraga u tužilaštvima, agencijama za sprovođenje zakona, kao i na sudovima.

Britanski ambasador je naveo da na konferenciji učestvuju predstavnici više od 10 zemalja regiona, te eksperti iz Italije i Velike Britanije, koji razgovaraju o tome kako da se efikasnije radi na oduzimanju ilegalno stečene imovine.

Menadžer programa za zapadni Balkan AIRE Biljana Brajtvajt pojasnila je da ovaj izvještaj, koji se odnosi na šest jurisdikcija, identifikuje regionalne trendove, te dodala da se nije bavio zemljama pojedinačno, već se tražilo ono što je zajedničko svima, a što bi trebalo da bude podloga za dalje intervencije.

Prema njenim riječima, u izvještaju je ukazano na nedostatke u efektivnom sprovođenju oduzimanja imovinske koristi stečene nezakonito.

– Identifikovali smo konkretne oblasti u kojima je potrebna akcija, a to je jačanje kapaciteta, međunarodne saradnje kako u regionu, tako i sa trećim zemljama, ali i bolje statistike koje bi omogućile da se prate trendovi na regionalnom nivou -naglasila je Brajtvajtova.

Ona je navela da je, takođe, potrebno jačati kapacitete u sprovođenju evropskih standarda, te dodala da će to biti koraci koji će biti definisani u saradnji sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana i na kojima će se raditi.

 

Rukovodilac RAI sekretarijata Vladan Joksimović izrazio je zadovoljstvo što u regionu postoji politička volja za bavljenje pitanjem oduzimanja ilegalno stečene imovine, što je i plan rada Regionalne antikorupcione inicijative za naredne tri godine.

– Ova analiza je početak rada na tom polju. Trudili smo se da ne ističemo nikakve rezultate ili njihov nedostatak u pojedinačnim zemljama, već da probamo da nađemo zajedničke imenioce od značaja za region i unaprijedimo međunarodnu saradnju na tom polju, sa akcentom na finansijskim istragama – istakao je Joksimović.

Konferencija je dio projekta “Borba protiv korupcije na zapadnom Balkanu i jačanje regionalne saradnje na području vraćanja imovine”, koji se sprovodi uz podršku vlade Velike Britanije i OEBS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO