Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

FESTIVAL EKOLOŠKOG POZORIŠTA Štuc i Muc igraju u prirodnom ambijentu Bačke Palanke

Kultura
Autor:

Foto: Nevid teatar

Interaktivna-obrazovna predstava “Čudesni kontinenti”, autora teksta i reditelja Marka Dukića u produkciji Nevid teatra iz Banjaluke, biće izvedena u okviru takmičarskog programa 25. Festivala ekološkog pozorišta za djecu i mlade.

Predstava je namijenjena za djecu uzrasta od tri do devet godina, a nastupiće na Festivalu koji se izvodi pod sloganom “Srcem, štapom i kanapom”. Festival se otvara danas i trajaće do 25. avgusta 2019. godine u Bačkoj Palanci.

– Autorska predstava Nevid teatra „Čudesni kontinenti” pristupa deci na jedinstven način. Govori o zlom zemlјoposjedniku Vlastimiru Prigrabiću, koji želi da na mjestima dječjih igrališta izgradi betonske zidove i zgrade. Suprostavlјaju mu se Štuc i Muc iz organizacije „Dijete za bombonu“. Objašnjavaju djeci da samo uz njihovu pomoć mogu da pobijede Vlastimira, te zajedno kreću na putovanja po svim kontinentima, posjećujući brojna neobična mjesta – objasnili su zaplet komada iz “Nevid teatra”.

Za mjesec dana na Konkurs festivala prijavilo se više od 50 pozorišta iz cijelog svijeta, a odabrano je osam predstava za jubilarno izdanje FEP-a. Od 22. do 25. avgusta u Bačkoj Palanci biće prikazane predstave iz Srbije, Hrvatske, Rusije, Slovenije, Italije i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnji FEP održaće se u Slovačkom domu, a pored osam predstava u takmičarskom programu, publika će imati priliku pogledati i revijalni program za mlade, mnoštvo kreativnih radionica za sve i muzički program u okviru Palanački Dunav Fest 2019/pdFep.

Odluku ko će nastupiti na ovogodišnjem festivalu donijela je selektorka Festivala dramaturškinja Tijana Grumić.

Kako je ona rekla, ono što je posebno ohrabrujuće je činjenica da se alternativna pozorišna scena za djecu i mlade ne samo razvija, već vrlo često postavlјa kriterijume kvaliteta i dodaje da je odziv bio izuzetan.

Predstave na Festivalu će se takmičiti za nagradu “Dobro drvo” u sljedećim kategorijama: nagrada za najbolјu predstavu u cjelini po odluci stručnog žirija, nagrada za predstavu najbližu djeci po odluci dječijeg žirija, nagrada za najbolјu predstavu po glasovima publike, pojedinačne nagrade po odluci stručnog žirija (specijalna nagrada, glumačke nagrade, nagrada za vizuelni identitet itd.).

– Ovo je drugo učešće Nevid teatra u takmičarskom programu FEP-a. Prije tri godine, animirana bajka za djecu, mlade i odrasle od tri do 133 godine „Pustolovine Boleta Komete“, autorski projekat Marka Dukića, proglašena je najboljom po odluci stručnog i dečijeg žirija na 22. Festivalu ekološkog pozorišta za djecu i mlade – rekli su iz Nevid teatra.

Ove godine, pored Bačke Palanke, interaktivnu-obrazovnu predstavu „Čudesni kontinenti“ mogli su pogledati i mališani iz Sarajeva u okviru takmičarskog programa 5. Festivala dječije umjetnosti u Sarajevu na kojem je Nevid teatar osvojio nagradu za najboljeg glumca, a koja je pripala Dejanu Andriću i Marku Dukiću za uloge Štuca i Muca u predstavi „Čudesni kontinenti“.

Festival u prirodi

Iako Bačka Palanka nema pozorište, funkcionalan bioskop niti muzej, ima neopisive prirodne resurse. Kompletan festival događa se u ekološkom okruženju, što predstavlja prirodno okruženje Nevid teatra, jer Nevid teatar programske aktivnosti izvodi u najrazličitijim prostorima grada, na otvorenim i zatvorenim prostorima grada. Ono po čemu su još slični Festival i Nevid teatar, ogleda se u tome što je Festival jedinstven u svijetu kao jedini pozorišni festival koji se događa u gradu koji nema zgradu pozorišta. S druge strane, Nevid teatar je jedinstven u BiH kao jedini teatar koji ove godine slavi 10 godina rada i postojanja i koji i dalje nema svoj prostor u kome može kreativno stvarati i razvijati se – kaže glumac Nevid teatra, Dejan Andrić.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO