Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

FINALE SERIJE Prva i posljednja scena “Igre prijestola” daju odgovor na mnoga pitanja

Kultura
Autor:

Foto: Youtube/GameofThrones/screenshot

Ukoliko niste gledali posljednju epizodu “Igre prijestola”, znajte da slijede spojleri.

Džon Snou (tumači ga glumac Kit harington) u posljednjoj sceni “Igre prijestola” odlazi na sjever na svom konju u društvu divljaka koji su mu u toku ovih osam sezona postali bliski prijatelji. Sa sobom vodi i svog vjernog vuka, Duha koji je uz vučicu Arje Stark (koja je nestala u šumi) ostao jedini iz legla koje je svojim potomcima poklonio Ned Stark još u prvoj sezoni.

A u prvoj epizodi prve sezone u prvoj, otvarajućoj, sceni vidimo dan i sjevernjake koji izlaze iz šume. U posljednjoj sceni je noć i sjevernjaci odlaze u šumu. Ovim potezom scenaristi su poručili da je time zatvoren jedan cijeli ciklus života, jedan krug kroz koji su nas sproveli za ovih deset godina. On je počeo na sjeveru i završio se tamo gdje pripada – sjeveru i Džonu Snou koji će zauvijek ostati snježni.

Kraj je zapravo samo početak. A za HBO svakako jeste jer sada planiraju čak pet spin-ofova “Game of Thrones”.

Sa druge strane, postoje i oni fanovi koji komentarišu da scenaristi nisu izabrali baš najbolje rješenje, već da je ovakav kraj na nivou sitkoma i da je do kraja banalizovao cijelu priču. Gledaoci su, ipak, kroz ovu seriju naviknuti na neočekivano.

Finale “Igre prijestola” za mnoge je preblago i dosadno. Bren Stark postaje Kralj šest kraljevstva i dobija ime Bren Slomljeni, Sansa je kraljica Sjevera, Arja odlazi “zapadno od Vesterosa” da otkrije nove avanture, a Džon Snou zauvijek na sjever.

Deneris je mrtva, a posljednji zmaj je nestao. Tirion Lanister je kraljeva desnica, a Sem Tarvel veliki meštar.

Mnogi smatraju da je ovakav razvoj događaja nedosljedan.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO