Kultura

FINALISTIMA 3 OPCIJE Evrovizija dobija još jednu veliku promjenu

Organizatori su otkrili da će Evrovizija dobiti još jednu promjenu koja će biti uvedena na takmičenju od ove godine, a tiče se redoslijeda nastupa.

Priprema bine za Evroviziju
FOTO: JOHAN NILSSON/EPA

Evropska radiodifuzna unija (EBU) saopštila je da će finalisti umjesto izvlačenja dvije opcije za poziciju nastupa u finalu, odnosno mogućeg nastupanja u prvoj i drugoj polovini, izvlačiti tri opcije, jer je uvedena nova, a to je odluka producenata.

Šest država izvlači papirić za nastup u prvoj polovini finala, od 2 do 13, pošto je domaćin Švedska izvukla 1. poziciju, šest država papirić za nastup u drugoj polovini finala, od 14 od 26, a ostalih 13 država će izvući nastup u bilo kom dijelu finala, po odluci producenata.

Kao razlog za ovu promjenu na Evroviziji, navedeno je da to daje producentima mogućnost da stvore šou u kom se svaka pjesma ističe, sa manje restrikcija.

Takođe je kao razlog navedena i logistika takmičenja, olakšavanje mijenjanja scenografije, kao i to da su u prošlosti mnoge pjesme istog žanra izvlačene u istoj polovini finala.

Pročitajte još

Kako su podsjetili iz EBU, zadnja izmjena načina biranja redoslijeda nastupa bila je za takmičenje 2013. godine, kada je uvedeno da države izvlače polovinu takmičarske večeri u kojoj učestvuju; prije toga, od 1956. pa do 2012, svi redoslijedi nastupa bili su nasumični.

Podsjetimo, još jedna ovogodišnja promjena kada su nastupi u pitanju je i ta što će u polufinalima nastupati i predstavnici “velike petorke” (Italija, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Španija) koji imaju zagarantovan plasman u finale, a do sada su prije finala puštani samo snimci.

Evrovizija će se održati u Malmeu, u Švedskoj, od 7. do 11. maja. Predstavnica Srbije, Teja Dora nastupiće u prvom polufinalu 7. maja i to druga po redu.

Trenuto najveće šanse za pobjedu ima Švajcarski predstavnik Nemo. Na drugom mjestu je Hrvat Bejbi Lasanja, dok je na trećem mjestu italijanska predstavnica Angelina Mango, piše B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu