Politika

(FOTO) Male liste odlučuju ko pobjeđuje u Beogradu: Evo ko ULAZI U SKUPŠTINU, a ostali "statistička greška"

Najneizvjesnija trka za glasove na predstojećim decembarskim izborima vodiće se u Beogradu, a konačno je poznato da će 12 lista učestvovati 17. decembra na njima.

Izbori u Srbiji
FOTO: ZORAN ILIĆ, MITAR MITROVIĆ, ĐORĐE KOJADINOVIĆ, ALEKSANDAR DIMITRIJEVIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ, GORAN SRDANOV/RINGIER

Analitičari ocjenjuju da bi “mali igrač” odnosno liste koje pređu cenzus mogle da imaju značajnu ulogu u kreiranju vlasti u Beogradu.

Pored sedam lista za koje se očekuju da imaju zapažen rezultat i na republičkom nivou (SNS, Srbija protiv nasilja, SPS, Zavetnici-Dveri, NADA, Narodna stranka, SDS-DJB-Otete bebe) na beogradskim izborima učestvovaće pet lista za koje bi osvajanje i 0,5 odsto glasova bio pravi podvig: Ruska stranka, “Da se vojska na Kosovo vrati” Miša Vacić, “Usame Zukorlić – Promena je pobeda”, “Srbija na Zapadu – Zoran Vuletić” i “Ćale, ovo je za tebe”.

Imajući u vidu da su rezultati prethodnih beogradskih izbora prije nešto više od godinu i po dana bili toliko neizvjesni da je vladajuća koalicija imala tek dva odbornika više od opozicije u gradskoj skupštini, jasno je da će trka za glasove u prestonici biti najzanimljivija.

Programski direktor agencije “Faktor plus”, Predrag Lacmanović smatra da bi ključnu ulogu moglo da igra i to ko će preći cenzus odnosno ko neće.

Predrag Lacmanović
FOTO: BLIC TV SCREENSHOT

– Na prošlim beogradskim izborima bilo je baš tijesno tako da bi svako ko uđe u gradsku skupštinu mogao bitno da utiče na formiranje vlasti. Vidjećemo da li će to biti Boris Tadić i Saša Radulović ili Vuk Jeremić i kome će se oni prikloniti. Isto će biti interesantno vidjeti ako ove liste ne pređu cenzus kome će se ti glasovi preliti – ocjenjuje Lacmanović, piše Blic.

Sagovornik ocjenjuje da će u naredne tri nedjelje, koliko je ostalo do izbora, značajnu ulogu igrati kampanje.

– Sve zavisi od kampanje. Vlast obećava dalje razvijanje Beograda, unapređenje infrastrukture, realizovanje različitih projekata. S druge strane, opozicija uglavnom govori o sprečavanju korupcije i kritikuje dosadašnje projekte vlasti. U Beogradu je tradicionalno opozicija snažnija nego u drugim dijelovima zemlje i kritički nastrojena prema vlasti pa ćemo vidjeti da li će to biti dovoljno za pobjedu – analizira Lacmanović.

Kako kaže, opoziciji otežavajući faktor predstavlja i to što je “ujedinjena sa mnogo lidera”.

– Što više stranaka veća je konfuzija. S druge strane, prethodni primjeri su pokazali da se od gradonačelnika Beograda očekuje da bude snažna ličnost. Ne znam koliko su opozicioni kandidati uvjerljivi kao ličnosti, iako se radi nesumnjivo o obrazovanim ljudima – navodi Lacmanović.

Čemu se nada SPS

I Nikola Parun, politikolog, očekuje najneizvjesnije izbore do sada u Beogradu.

FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RINGIER
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ/RINGIER

– Sva istraživanja pokazuju da će biti veoma neizvjesno. Pet lista koje su proglašene su veoma nategnute sa spornim legitimitetom. Neke liste su i nekoliko puta obarane – ocjenjuje Parun.

Sagovornik Blica kaže da bi neizvjesna borba između dvije najjače liste SNS i “Srbija protiv nasilja” mogla da da na značaju nekim drugim strankama i u Beogradu i na republičkom nivou.

– Ukoliko bude tijesno u Beogradu to bi moglo da poveća snagu SPS i na republičkom nivou. Čip socijalista za pregovore na republičkom nivou bi tada bio veći. Puno toga zavisiće i od toga koje liste će preći cenzus, a koje neće – navodi Parun.

Pročitajte još

Kako kaže, bez obzira na sve ne očekuje prevelika iznenađenja u odnosu na prognoze.

– Mislim da nijedna lista ne može previše da iznenadi u odnosu na prognozirani rezultat. Vidjeli smo da su i kladionice izbacile kvote i mislim da je to najrealniji prikaz rejtinga svih lista – zaključuje Parun.

Beogradski izbori – liste

1. Srpska napredna stranka

2. Socijalistička partija Srbije/Jedinstvena Srbija

3. Srbija protiv nasilja

4. Zavetnici – Dveri

5. Koalicija Nada (NDSS, POKS)

6. Ruska stranka

7. Narodna stranka

8. Da se vojska na Kosovo vrati – Miša Vacić

9. Dobro jutro Beograde

10.”Usame Zukorlić-Promena je pobeda-Stranka pravde i pomirenja

11.”Srbija na Zapadu-Zoran Vuletić-Nemanja Milošević-da se struka pita – Vladimir Kovačević”

12.Grupa građana – “Ćale, ovo je za tebe”

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije