Banjaluka

(FOTO) Nova zelena oaza u Banjaluci: Radovi na izgradnji parka posvećenom Tvrtku I Kotromaniću teku prema planu

Radovi na izgradnji još jedne zelene oaze, odnosno parka koji će biti posvećen Tvrtku I Kotromaniću teku predviđenom dinamikom.

(FOTO) Nova zelena oaza u Banjaluci: Radovi na izgradnji parka posvećenom Tvrtku I Kotromaniću teku prema planu
FOTO: V. ŠEVČUK/GRAD BANJALUKA

Ovaj park biće smješten između ulica Kralja Petra I Karađorđevića, Zdravka Čelara, Teodora Koloktronisa i Tržničke ulice, odnosno u središtu nove kružne raskrsnice, te je ovo drugi od ukupno pet novih parkova koje će Banjaluka dobiti, a na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića.

FOTO: V.ŠEVČUK/GRAD BANJALUKA
FOTO: V.ŠEVČUK/GRAD BANJALUKA

Kako je ranije naglasio gradonačelnik, ovaj park će biti specifičan, a u njegovom središtu će se nalaziti skver sa pješačkim stazama, uređenom hortikulturom, fontanom kaskadnog oblika koja simbolizuje rijeku Vrbas, urbanim mobilijarom, te monumentom posvećenom Tvrtku I Kotromaniću kralju Srba, Bosne, Primorja i zapadnih strana.

– Ovo će biti jedna nova razglednica Banjaluke na koju ćemo biti svi ponosni. Spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću gledaće na našu tvrđavu Kastel. Očekujemo uskoro da započne i projekat osvjetljenja Kastela vrijednosti oko 800.000 KM, po čijem završetku će Kastel koji je vijekovima bio u mraku dobiti potpuno novi izgled i sa ovim prostorom činiti jednu novu ambijentalnu cjelinu – rekao je gradonačelnik Stanivuković prilikom obilaska gradilišta.

Gradonačelnik je istakao i to da će ovo biti još jedna prekrasna zelena oaza u kojoj će uživati svi građani.

Na lokalitetu pronađen bunar iz srednjeg vijeka

Krajem decembra prošle godine Muzej Republike Srpske izvršio je zaštitna arheološka iskopavanja na prostoru u blizini “Ekvatora”, gdje je pronađen zidani bunar, koji prema mišljenju arheologa datira iz perioda srednjeg vijeka.

Pročitajte još

Iz Muzeja Republike Srpske tada su naglasili da je riječ o jednom o najznačajnijih nalaza na ovom lokalitetu, te da upravo pronalazak ovog bunara potvrđuje činjenicu da je Banjaluka izuzetno bogata u arheološkom smislu.

Odmah po pronalasku bunara koji datira iz srednjeg vijeka, pribavljeno je mišljenje i saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Bunar iz srednjeg vijeka će zasigurno postati još jedan od simbola parka i biće zaštićen adekvatnim staklom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije