Politika

(FOTO) "Srpska je vječna dok su joj mladi vjerni" Forum mladih SPS organizovao okrugli sto povodom 32. godišnjice usvajanja Ustava Republike

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, a povodom 32. godišnjice usvajanja prvog Ustava Republike Srpske, danas je održan okrugli sto “Srpska je vječna dok su joj mladi vjerni”, koji je organizovao Forum mladih Socijalističke partije Srpske - SPS.

(FOTO) "Srpska je vječna dok su joj mladi vjerni" Forum mladih SPS organizovao okrugli sto povodom 32. godišnjice usvajanja Ustava Republike
FOTO: SPS

Zahvaljujem se predstavnicima mladih parlamentarnih političkih partija koji su učestvovali u veoma sadržajnoj raspravi i dijalogu povodom 32. godišnjice ustavnosti Republike Srpske. Mi smo danas partijske dresove zamijenili dresom koji najviše volimo i koji je crveno – plavo – bijele boje, jer smo svjesni izazova pred kojima se Republika Srpska nalazi – izjavio je danas Unčanin, predsjednik Foruma mladih SPS.

Kada su u pitanju nacionalne teme, Unčanin je poručio da među mladima ne smije biti razlika, jer mladima je Republika Srpska sve, u njoj su svi rođeni i nemaju nikakve veze sa bivšom državom.

FOTO: SPS
FOTO: SPS

– Jednoglasno smo usvojili zajednički dokument u formi zaključaka koji ćemo dostaviti najvažnijim institucijama Republike Srpske. Mladi su svjesni da će breme odgovornosti jednog dana preći na nas, zato je važno da pamtimo da je Republika Srpska proizvod viševjekovne borbe za slobodom, a da Ustav, iako nametnutim odlukama mijenjan, predstavlja stub naše državnosti – rekao je Unčanin.

On je na kraju dodao da je naročito važno naglašavati da je Ustav Srpske donesen u mirnodopskim uslovima, a da se njegova suštinska snaga i vrijednost potvrđuju protekom vremena.

Okrugli sto posvećen Ustavu Republike Srpske organizovao je Forum mladih Socijalističke partije Srpske, a prisustvovali su i predstavnici mladih iz SNSD, DEMOS, NPS i DNS.

Politički podmladak Republike Srpske održao je dijalog o važnosti i značaju Ustava Srpske na zavidnom nivou, a usvojen je i zajednički dokument u formi zaključaka, koji će biti dostavljen najvažnijim institucijama Republike.

Mladi Srpske su između ostaloga poručili da mir i stabilnost predstavljaju najvažnije vrijednosti modernog društva, te su izrazili privrženost očuvanju Dejtonskog sporazuma.

Pročitajte još

U Zaključcima se ističe značaj prvog Ustava Republike Srpske koji je usvojen 28. 2. 1992. godine, u mirnodopskim uslovima.

Uvažavajući istorijske činjenice, politički podmladak Srpske ističe da Republika Srpska predstavlja proizvod viševjekovne težnje srpskog naroda sa lijeve strane Drine za slobodom i obnovom državnosti.

Dalje je konstatovano da Ustav Republike Srpske, i pored značajnih nametnutih izmjena, predstavlja stub državnosti Republike Srpske i temeljni pravni akt najviše snage koji uređuje političko – pravni sistem Republike, garantuje ljudska prava i slobode i obezbjeđuje moderne društveno – ekonomske odnose.

Poštujući opšteprihvaćna pravila međunarodnog prava i cijeneći razvoj geopolitičkih odnosa, mladi Srpske smatraju da Republika Srpska u budućnosti treba pristupiti ustavnoj reviziji ili usvajanju novog ustava, koji bi predstavljao autohtonu volju srpskog konstitutivnog naroda.

Na kraju, svjesni izazova sa kojima se Republika Srpska suočava, pružili su punu podršku institucijama Republike Srpske, posebno predsjedniku Republike, u političkoj borbi za očuvanje dejtonske samostalnosti Republike Srpske i dejtonskog ustavnog uređenja BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu