Magazin

(FOTO) Sve bebe vole osjećaj slobode: Da li ste se ikada pitali koji razlog zašto bebe skidaju čarape

Bebe ne mogu same da obuku čarape, ali mogu da ih skinu, što je ponekad znak neke nezavisnosti koju žele da pokažu.

beba dijete
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Jedan od razloga zašto bebe skidaju čarape je taj što im je neprijatno. Ponekad im se prsti na nogama osjećaju previše zategnuti, skučeni ili ih stopala svrbe, ili im je vruće u čarapicama i stopala im se znoje.

Drugi razlog zašto bebe skidaju čarape može biti taj što uče kako da koriste prste na rukama i nogama. Žele da istraže šta mogu da urade sa novim vještinama, što je sasvim prirodno! Važno je da ne odustanete od nošenja čarapa samo zato što su ih je beba jednom ili dvaput skinula. Takođe, dodatni razlog jeste to što beba voli kada je bosa, prija joj taj osjećaj “slobode”.

bebe
FOTO: IRYNA INSHYNA/SHUTTERSTOCK

Međutim, kada je hladno, čarape za bebe su neophodan dodatak kako bi bebi bilo toplo i udobno. Postoji mnogo načina da zadržite bebine čarape na stopalima ili da obezbijedite da je noga dovoljno opuštena, tako da se čarape ne bi skidale kada se beba pomjera okolo.

1. Obucite pravu veličinu čarapa za bebe

Mnoge mame se plaše da će njihova novorođenčad prerasti svoju odjeću, pa zbog toga često uzimaju veće brojeve. Obično kupuju čarape za bebe koje su prevelike. Trebalo bi da imaju mjesta za stopala, ali ne i previše prostora da bi izvukli iz čarape. To znači da koristite dovoljno tijesnu veličinu, ali ne toliko da steže bebu i ostavlja trag na njenim nogama.

Pročitajte još

2. Kupite bebi visokokvalitetne čarape

Jedan od faktora koji treba uzeti u obzir je materijal čarapa. Kada kupujete čarape za bebe, želite da budu od kvalitetnih materijala kako ne bi odmah padale i da su udobne prilikom nošenja. Pored toga, mekane pamučne čarape ili čarape od mješavine pamuka su pogodne za bebe jer su udobne i prozračne. Aktivnim bebama su potrebne čarape napravljene od delikatnih tkanina poput pamuka koje im daju više udobnosti dok se kreću i igraju.

3. Neka bebe nose čarape sa šarenim dizajnom

Osnova dizajna je da daje podsticaj bebi da obuče čarape. Neke bebe su previše tvrdoglave da bi obuvale čarape, što neizbježno dovodi do toga da se roditelji osjećaju frustrirano i pod stresom. Čarape se mogu dopasti bebi zbog boje, šara i vizuelne privlačnosti. Šarene šare na čarapama ohrabriće bebu da ih obuče i da voli da ih gleda na sebi.

majka beba dijete
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

4. Uposlite ruke vaše bebe

Neke bebe skidaju čarape iz zabave, pa pronađite neke od njihovih omiljenih igračaka ili predmeta i postavite ih ispred njih. Kada imaju omiljenu igračku ispred sebe, čarape im više neće biti preokupacija.

Vaša beba će nastaviti da raste i razvija se, tako da je faza skidanja čarapa samo jedna faza u detinjstvu kroz koju će vaše dijete proći na putu da nauči više, prenosi Magazin Novosti.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije