Politika

(FOTO) "Takva su pravila" Objašnjeno zašto ministar Milićević nije mogao posjetiti Jasenovac

Srpski ministar za koordinaciju s dijasporom, Đorđe Milićević, nije mogao posjetiti Spomen područje Jasenovac u nedjelju zato što to njegov protokol, kako zahtijevaju pravila pri stranim posjetama, nije uopšte spomenut u noti koju je - kako nalažu diplomatska pravila - prije puta poslao hrvatskoj strani.

Đorđe Milićević - ministar u Vladi Srbije
FOTO: SRNA

Na osnovu najave, MUP priprema plan osiguranja ministra, te se policija na terenu mora držati tog plana, kažu iz MUP Hrvatske.

Đorđe Milićević - ministar u Vladi Srbije
FOTO: SRNA
Đorđe Milićević - ministar u Vladi Srbije
FOTO: SRNA
Đorđe Milićević - ministar u Vladi Srbije
FOTO: SRNA

Kod dolazaka stranih funkcionera, a tako je bilo i ovog puta, njihov diplomatski protokol unaprijed obavještava državu u koju se putuje o detaljima – kada i gdje će boraviti, s kim će se sastati i druge detalje.

Pročitajte još

Na osnovu toga, policija država u koju dolazi strani funkcioner radi bezbjednosne provjere i donosi bezbjednosni plan postupanja i štićenja. Srpska strana, odnosno Milićevićev protokol je 12. aprila poslao hrvatskoj strani – Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova – notu s detaljnim itinererom. U njemu se kaže kako će srpski ministar posjetiti Srbe kod Novske, preciznije sastati se s Kulturno-umjetničkim društvom Paklenica. Povratak u Srbiju najavio je u poslijepodnevnim časovima. MUP je napravio plan osiguranja na osnovi tih informacija. Međutim, kako je srpski ministar odjednom odlučio da posjeti i Spomen područje Jasenovac, a to nije bilo najavljeno, policija se držala unaprijed usklađenog plana, te ga nije mogla mijenjati, prenosi Večernji list saopštenje MUP Hrvatske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu