Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Golić: Moguća i međunarodna arbitraža ukoliko Hrvatska počne odlagati radioaktivni otpad na Trgovskoj gori

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić i načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača istakli su danas da će biti zatražena međunarodna arbitraža ukoliko Hrvatska usvoji studiju uticaja na životnu sredinu i počne odlagati radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, čime bi bilo ugroženo oko 230.000 ljudi.

– Krajnja instanca biće međunarodni sud, a sa načelnicima opština ću se boriti. Angažovaćemo i stručni tim advokata ukoliko se upustimo u pravnu borbu sa Hrvatskom, a očekujem i pomoć medija – rekla je novinarima Golićeva, nakon sastanka sa Drljačom u Banjaluci.

Golićeva smatra da je zakazalo reagovanje institucija BiH da osujete namjeru Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad uz granicu sa BiH, iako su, na to obavezane usvojenim dokumentima u parlamentu BiH i rezolucijama.

Ona je ponovila da Hrvatska ignoriše stav i mišljenje institucija Srpske i Federacije BiH.

– Ko zna kakav je budući plan Hrvatske, možda odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori kasnije preraste u odlagalište nuklearnog otpada jer je činjenica da Hrvatska do 2023. godine mora preuzeti polovinu otpada iz Nuklearne elektrane `Krško` – rekla je Golićeva.

Ona je dodala da bi i BiH mogla skladištiti radioaktivni otpad iznad Dubrovnika, ali da to nije način rješavanja problema.

Golićeva je navela da su stručnjaci upozorili da lokacija na Trgovskoj gori uopšte nije bezbjedna za odlaganje otpada jer je to trusno područje, isprepleteno vodenim tokovima, koji se direktno ulivaju u rijeku Unu i to može imati dalekosežne posljedice.

Ona je dodala da je resorno ministarstvo saznalo iz medija da Hrvatska ponovo nešto radi kada je riječ o odlaganju otpada na lokalitetu Trgovska gora.

Golićeva je podsjetila da su BiH i Hrvatska usvojile i ratifikovale Espo konvenciju koja podrazumijeva da pogođene zemlje moraju biti aktivno uključene u kompletan proces.

– Nekoliko godina se borimo sa Hrvatskom u vezi sa lokacijom za odlaganje radioaktivnog otpada i već smo uputili zahtjev vlastima te zemlje i tražimo pisanu informaciju upravo o njihovim aktivnostima kada je riječ o ovom pitanju, ali je, nažalost, još nismo dobili – navela je Golićeva.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača naglasio je da ova opština neće prestati da se bori protiv odlaganja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na području hrvatske opštine Dvor, na granici sa BiH i da bi u narednih 10 dana trebalo da budu održane sjednice Skupštine opštine i Foruma za bezbjednost ove lokalne zajednice na kojima će biti definisano kako zaštititi područje Srpske i BiH.

– Vlada Hrvatske i njihove institucije ignorišu činjenicu da veliki broj ljudi živi u slivu rijeke Une i da će biti ugroženi ukoliko radioaktivni otpad bude odlagan na Trgovskoj gori. Vjerujem da će na ovom prostoru biti izgrađena i nuklearna centrala, jer u Hrvatskoj raste potrošnja električne energije – rekao je Drljača.

On je napomenuo da bi stanovnici Novog Grada mogli organizovati proteste ukoliko Hrvatska počne odlagati radioaktivni otpad.

– Očekujemo od institucija BiH da zaštiti svoje građane koji moraju živjeti u zdravoj životnoj sredini koju ne ugrožava susjedna država – rekao je Drljača.

Hrvatski mediji objavili su da je Vlada Hrvatske počela pripreme za početak odlaganja radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško u napuštenoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa BiH, odnosno Republikom Srpskom.

Objavljeno je da je 24. januara u Ministarstvu odbrane održan sastanak zbog primopredaje vojnog skladišta Čerkezovac Ministarstvu zaštite životne sredine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO