Digitalna Srpska

Gugl rekao zbogom vijestima iz Kanade: I Fejsbuk želi totalan medijski mrak, jedan Zakon je sporan

Gugl je saopštio u četvrtak da planira da blokira kanadske vijesti na svojoj platformi, i na taj način se kompanija pridružila Fejsbuku u eskalirajućem sukobu i kampanji protiv novog zakona u Kanadi koji zahtijeva od platformi da plaćaju sadržaj lokalnim medijima.

gugl
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako su istakli iz Gugla oni će ukloniti sve linkove iz rezultata pretrage i drugih svojih proizvoda u Kanadi kada Zakon bude stupio na snagu za šest mjeseci. Meta, vlasnik Fejsbuka je izdala slično saopštenje prošle nedjelje, sedam dana nakon što je zakon izglasan u Kanadi.

Pročitajte još

Kanadska medijska industrija pozvala je na strožu regulaciju internet giganata kako bi se omogućilo novinskim kompanijama da nadoknade finansijske gubitke pretrpljene u godinama kada su “Fejsbuk i Gugl stekli dominantan položaj i većinski udio na tržištu onlajn oglašavanja.

Prihodi od spornog zakona i do 330 miliona godišnje

Nezavisna budžetska organizacija u Kanadi procijenila je prošle godine da bi novinske kompanije mogle da dobiju oko 330 miliona kanadskih dolara godišnje od poslova propisanih ovim zakonom, prenosi Blic.

Sa druge strane, giganti su se odmah oglasili i istakli da su ovi prijedlozi neodrživi za njihovo poslovanje i mjesecima unazad konstantno upozoravali da će vijesti u Kanadi biti ukinute.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije