Hronika

HAPŠENJA U BANJALUCI Privedeni osumnjičeni za ratne zločine u Donjem Vakufu

Službenici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su više osoba na području Banjaluke zbog sumnje da su počinili ratne zločine protiv čovječnosti.

HAPŠENJA U BANJALUCI Privedeni osumnjičeni za ratne zločine u Donjem Vakufu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su, u svojstvu pripadnika policije i VRS, na području Donjeg Vakufa, u proljeće i ljeto 1992. godine, počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su učestvovali u nezakonitom zatvaranju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja fizičkih i psihičkih povreda, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim fizičkim i psihičkim povredama kod većeg broja zatvorenih osoba.

– Osumnjičeni će u zakonskom roku, uz poštovanje mjera bezbjednosti zbog pandemije Covid 19, biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.