Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

HAVARIJA ZBOG SNIJEGA I VJETRA Oko 20.000 kuća bez struje, drveće padalo na elektro mrežu, POKIDANE ŽICE

Društvo
Autor:

Foto: V. Lojanica/RAS Srbija

Zbog vlažnog snijega koji kida elektro provodnike i pod čijim teretom drveće pada na niskonaponsku i visokonaponsku mrežu, snabdijevanje strujom u Zlatiborskom okrugu se otežava iz sata u sat. Procjena je da je na ovom području trenutno bez struje između 15.000 i 20.000 domaćinstava, do prije samo nekoliko sati taj broj je iznosio oko 4.200.

Najteža situacija sada je u Bajinoj Bašti gdje struju nema oko 5.000 potrošača. Trenutno je u kvaru 140 trafo stanica na području ove opštine.

– Telefoni u dispečerskoj službi zvone svaki čas, narod iz viših dijelova grada prijavljuje da nema struju, naša je procjena da je bez napajanja oko 3.000 potrošača. Pitanje je kada će se snabdijevanje normalizovati jer su zabilježena veća oštećenja na dalekovodima – nezvanično nam je rečeno u užičkoj Elektrodistribuciji.

U Kosjeriću gdje jutros struju nije imalo oko 200 potrošača, broj kuća bez električne se udesetostručio tako da više od 2.100 domaćinstava čeka da ekipe EPS-a, kojima pomažu radnici komunalnog preduzeća, sanira kvarove. U istom problemu je oko 1.500 potrošača u ariljskim selima.

Jak vjetar dodatno otežava, neki i bez vode

Povremeni jak vetar koji stvara snežne nanose dodatno otežava stanje na saobraćajnicama u višim predijelima i selima oko Zlatara, Javora i Murtenice.

I Na području Nove Varoši  snijeg, praćen olujnim vjetrom bez struje ostavio oko 1.500 potrošača.

– Bistrica, Draževići, Dožetići, Akmačići, Vrlan, Miševići, Radoinja, Vilovi… Gotovo u svim seoskim mjesnim zajednicama ima problema sa strujom. Zbog nestanka električne enegrije nekoliko sela je i bez vode i za sada su ta mjesta prioritet – izjavio je za “Blic” Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Prema njegovim riječima, sve ekipe EPS-a su na terenu i rade na oklanjanju havarija, a njima u pomoć poslate su i ekipe lokalnog komunalnog preduzeća. On se nada da će do večeras najveći broj potrošača dobiti struju.

U gradu oko 20 cm snijega, na planinama i do pola metra.

U gradskom području ove opštine od juče popodne palo je 20-ak centimetara snijega, a u planinskim predelima i do pola metra. Trenutno je neprohodan put prema Jasenovu. Nekategorisani putevi u Novoj Varoši neće biti čišćeni dok padavine ne prestanu.

Preko hiljadu kuća i nekoliko privrednih subjekata je bez struje na teritoriji Požege, u selima Jelen Do, Glumač, Papratiše i Ježevica.

Na području Bajine Bašte od noćas struju nema preko 300 kuća u mjesnim zajednicama Okletac i Bačevci, i pojedinim zaseocima na Tari. Snježna vejavica otežava saobraćaj preko Debelog brda. Na području Prijepolja bez struje je oko 500 domaćinstava u atarima sela Kaćevo i Crkveni Toci.

Snijeg kidao žice

– Zbog snijega koji je kidao žice struje nema u selima Zabava, Drmanovina, Ražana, ukupno oko 200 kuća. Ekipama EPS-a koje se probijaju do mjesta havarije asistiraju naši komunalci koji čiste snijeg sa puteva. Do večeras bi isporuka električne energije trebalo da bude normalizovana – prenosi Žarko Đokić, predsjednik opštine Kosjerić.

Mjestimičnih problema sa stujom ima na području Zlatibora, gdje je noćas palo 30-40 centimetara snijega, i Užica oko koga se od juče bijele brda.

Kada će snabdijevanje električnom energijom u Zlatiborskom orkugu biti normalizovano još nije poznato, tek u EPS-u kažu da su sve ekipe na terenu i najveći problem sa kojim se suočavaju uglavnom su nepristupačna područja na kojima treba intervenisati.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO