Politika

HDZ BiH poručio da je HITNO POTREBNA nova vlast

Predsjedništvo HDZ BiH danas je zaključilo da je BiH hitno potrebna nova vlast da bi bile otklonjene sve prepreke za nastavak evroatlantskog puta koji mora biti jedan od prioriteta.

HDZ BiH poručio da je HITNO POTREBNA nova vlast
FOTO: AVAZ/RAS SRBIJA

Prvi korak treba da bude formiranje novog Savjeta ministara, a stranke izborni pobjednici na principima dogovora da nastave razgovore o formiranju vlasti i na svim nivoima – saopšteno je iz ove stranke nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Predsjedništvo HDZ BiH pozvalo je na odgovornost sve da, u skladu sa rokovima koje su SDA, SNSD i HDZ BiH dogovorili, sprovedu sporazum.

U saopštenju se dodaje da je nakon toga neophodno pristupiti rješavanju pitanje izmjena Izbornog zakona i sprovođenju svih presuda evropskih i domaćih sudova.

– Svakim daljim odlaganjem ili otvaranjem novih problema BiH ulazi u dublju krizu koja se ne smije dopustiti. Svi zvaničnici HDZ BiH nastaviće da se zalažu za dogovor, kompromis i rješavanje otvorenih pitanja putem dijaloga izbornih pobjednika jer samo tako možemo riješiti nesporazume i odgovoriti izazovima – zaključilo je Predsjedništvo stranke.

Na sjednici je razgovarano i o situaciji u kompaniji “Aluminij” Mostar s naglaskom na procese koji su se dogodili nakon 10. jula.

Iz HDZ BiH napominju da je predsjednik te stranke Dragan Čović aktivno učestvovao na šest sastanaka Kriznog štaba koji je formiran nakon gašenja preduzeća i dodaju da je zalaganjem u Kriznom štabu preuzeta briga o svim zaposlenim i moguća obnova proizvodnje u tržišnim uslovima.