Banjaluka

ICBL nudi besplatan prostor i podršku firmama za razvoj POSLOVNIH IDEJA

Vlasnici novoosnovanih firmi, koje žele da dalje razvijaju svoje poslovne ideje, u prilici su da besplatno dobiju na korištenje atraktivan poslovni prostor u Banjaluci, uz osiguranu pomoć za razvoj biznisa, saopšteno je iz gradskog Inovacionog centra Banjaluka.

ICBL nudi besplatan prostor i podršku firmama za razvoj POSLOVNIH IDEJA
FOTO SHUTTERSTOCK

Uz pomoć Grada, ICBL je objavio novi javni poziv za prijave za ulazak u njihov poslovni inkubator, iz kojeg su, u godinama iza nas, kažu, već potekle mnoge, sad već poznate visokotehnološke firme.

Direktor ICBL-a Drago Gverić ističe da je poziv namijenjen svima koji su orjentisani ka razvoju svojih poslovnih ideja, a ICBL im nudi produktivno okruženje za pozicioniranje svog posla, uz mogućnost kontinuiranog rasta i razvoja.

Poziv je namijenjen pojedincima ili timovima koji su registrovali preduzeće u prethodnih šest mjeseci ili koji tek planiraju da registruju preduzeće. Ulaskom u poslovni inkubator preduzeća dobijaju besplatan kancelarijski prostor, odnosno plaćaju se samo režijski troškovi, besplatnu savjetodavnu podršku u procesu razvoja poslovanja, pristup događajima, seminarima, radionicama koje organizuju ICBL i naši partneri, mogućnost umrežavanja sa potencijalnim klijentima, partnerima i investitorima, te zajedničku realizaciju aktivnosti za koje smatraju da mogu doprinijeti izgradnji i jačanju naše startup zajednice – navodi Gverić.

Foto: Grad Banjaluka
Foto: Grad Banjaluka

U ICBL dodaju da se prilikom odabira pojedinaca ili timova za ulazak u poslovni inkubator rukovode principima: inovativnosti, znanja, potencijala za rast sa kapacitetom za stvaranje novih radnih mjesta, tržišne orjentisanosti sa potencijalom za širenje posla na međunarodnom nivou, te ekonomske i finansijske izvodljivosti.

U posljednjih osam godina, otkako je grad Banjaluka, u saradnji s partnerima, osnovao ICBL, realizovano je više od 200 poslovnih ideja i podržan rad više od 80 timova. Nastalo je više od 40 novih kompanija, uglavnom onih koji se odnose na nove tehnologije, u kojim danas radi više od 270 zaposlenih.

U nastojanju da dodatno potpomogne razvoj novih, tzv. startap biznisa, Grad Banjaluka je prije više od godinu dana ICBL-u dodijelio još tri nova poslovna prostora, koji se koriste isključivo za razvoj novih biznisa. Najnoviji poslovni inkubator će biti smješten na lokaciji u Ulici Jug Bogdana, koja bi trebalo da bude otvorena krajem februara.