Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“IMAO JE ČVORUGU, MISLILI SMO DA SE UDARIO” Nakon ujeda komarca sve više ljudi ZAVRŠI U HITNOJ

Društvo
Autor:

Foto: Shutterstock

Veliki broj djece ovih dana zatražio je ljekarsku pomoć zbog burnih alergijskih rekacija izazvanih ujedima komaraca. Na mjestu ujeda komarca pojedina djeca su imala veće otoke i crvenilo sa plikom, a u nekim slučajevima se poslije ujeda po tijelu, javila čak sekundarna alergijska reakcija u vidu “koprivnjače” (urtikarija), zbog čega se, takođe, traži pomoć ljekara.

– Bili smo u parku i za svega par minuta djecu su mi izujedali komarci, i sin i kćerka imaju ujede po cijelom tijelu. Na tjemenu, gdje ga je ujeo komarac, pojavio se veliki otok pa smo najprije pomislili da se udario i da je u pitanju čvoruga. Onda smo primijetili da se vidi i mjesto ujeda, na kojem je plik, koji pukne pa se napravi krasta. Prošlog ljeta nam se desilo dva puta da ga je komarac ujeo u predjelu oka, zbog čega mu se oko zatvaralo na 48 sati. Otoci po tijelu ne traju dugo, ali je reakcija burna. Još je mali pa se ne češe, ali starija kćerka koja je, takođe, izujedana od komaraca, kaže da je jako svrbi – kaže D. D. iz Beograda, majka dvoje dkece i napominje da dkecu uvijek maže zaštitom, ali da ovog ljeta nema pomoći.

U Domu zdravlja u Zemunu, prema riječima pedijatra dr Milana Lekovića, od kako su krenule vrućine, svakodnevno primaju djecu sa burnim alergijskim reakcijama poslije ujeda komaraca.

– Na mjestu ujeda se javlja otok koji je kod nekih veći, a kod nekih manji, ali se pojavi i plik, atipičan za ujede komaraca u odnosu na prije nekoliko godina. I što je najgore, to nije sporadično. Kod većeg broja djece dolazi kod takvih reakcija – gdje god je ujede, tu je takav plik i otok, kod nekih širi, kod nekih manji. Može da se javi sekundarna reakcija u vidu crvenila ili koprivnjače na drugom dijelu kože gdje nije bilo ujeda, objašnjava dr Leković za Blic.

On kaže da alergijska reakcija traje i po nekoliko dana, a zbog svraba i češanja može da dođe i do infekcije kože.

– Te su alergije nevjerovatno izražene kod zaista velikog broja djece i njihovo povlačenje traje nekoliko dana. Mjesta ujeda jako svrbe što traži češanje, a tako se ošteti koža i napravi se otvor za bakterije koje vrebaju na površini kože pa dolazi do superinfekcikje. Po nekoliko dana traje povlačenje jer nema dovoljne cirkulacije zbog velikog otoka na mjestu ujeda. Primjetno je da se ovakvo stanje javlja u zadnje dvije, tri godine. Ne znam kako to objasniti, da li su se komarci toliko modifikovali, preživljavaju razna zaprašivanja pa u tom njihovom toksinu ima i nečeg hemijskog, što stvara tu jednu takvu alergiju – kaže dr Leković.

U Bujanovcu ljekari imaju pune ruke posla

Ništa bolja situacija nije ni na krajnjem jugu zemlje, u Bujanovcu, gdje ljekari Hitne pomoći imaju pune ruke posla, naročito u noćnim smjenama, zbog “umjereno teških do teških” alergijskih reakcija na ujede komaraca.

– Samo u toku noćne smjene imamo sigurno tri, četiri mala pacijenta sa takvim umjereno teškim i teškim reakcijama. Od stanja organizma zavisi kakva će biti reakcija, neko nema promjena, a neko dobije veliki otok, svrab, crvenilo, ali i koprivnjaču. U osnovi je genetska predispozicija na alergije. Sam organizam tako reaguje. Na to se nadovezuju i uslovi života, ishrana… Ako je veća koprivnjača, šaljemo pacijente i u bolnički centar u Vranju na dalje liječenje, a ako je manja reakcija, onda dajemo terapiju u vidu injekcija protiv alergija i koprivnjače, sirupe i masti. Preporučujemo obloge od borne kiseline sa gazom, kaže dr Dejan Stojanović, načelnik Službe Hitne pomoći u Domu zdravlja u Bujanovcu.

Ljekar Stojanović primećuje da je ovakvo stanje sa alergijama i krupnijim komarcima karakteristično u protekle dvije, tri godine.

– Kada je kišovito i toplo vrijeme i veća vlažnost vazduha, to pogoduje komarcima da se razmnožavaju. Primjetio sam kao običan građanin da su se i pojavili komarci koji su veći nego ranije. Mi ih zovemo dunavski komarci, jer su u takvi u slivu Dunava. Verovatno su migrirali i došli u južne krajeve. Ujed tih komaraca može biti burniji od onih sitnijih komaraca, kakve smo ranije viđali – dodaje dr Stojanović.

U niškoj Hitnoj pomoći i Domu zdravlja, pak, nisu zabilježeni slučajevi tako burnih reakcija na ujede komaraca.

– Ima slučajeva da se javljaju roditelji sa djecom zbog ujeda komaraca, ali nismo ništa primijetili niti više niti neuobičajeno nego ranijih godina. Javljaju se pacijenti sa klasičnim crvenilom na mjestu ujeda, kaže dr Snežana Zdravković, načelnica odjeljenja pedijatrije u Domu zdravlja u Nišu.

Kako izbjegavati “dosadne krvopije”

U borbi protov dosadnih krvopija, dr Leković kaže da je najbolje spriječiti da ne dođe do ujeda.

– Savjet je da se izbjegava doba dana i mjesta na kojima su najaktivniji, a to je predveče pored rijeka, močvara i stajaće vode. Prilikom izlaska, preporučujemo da se naprska preparat na biljnoj bazi, koji mogu da koriste mala djeca, a ako je moguće u stanove postavati komarnike na prozorima. Poslije ujeda preporučujemo gelove i obloge od borne kiseline – dodaje dječji ljekar iz Zemuna.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO