Politika

"Incko jeste počasni građanin Laktaša" Načelnik Bojić OBJASNIO ZAŠTO je bivši visoki predstavnik dobio priznanje ove opštine

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić potvrdio je da je bivši visoki predstavnik, Valentin Incko, dobio priznanje počasnog građanina te opštine, ali u svojstvu ambasadora Austrije, a ne kao prvi čovjek OHR.

"Incko jeste počasni građanin Laktaša" Načelnik Bojić OBJASNIO ZAŠTO je bivši visoki predstavnik dobio priznanje ove opštine
FOTO: ALTERNATIVNA TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOOT
Miroslav Bojić

Tačno je da je Skupština opštine Laktaši tokom 2003. godine, povodom praznika ove opštine, donijela odluku o proglašenju počasnog građanina tadašnjeg ambasadora Republike Austrije, Valentina Incka. Ovo priznanje je dodijeljeno ambasadoru, kao opunomoćenom predstavniku države Austrije, i smatra se kao znak zahvalnosti za uspostavljenu izuzetnu saradnju sa Republikom Austijom – rekao je Bojić.

On je dodao da je ambasada Austrije pomogla brojne projekte opštine Laktaši, a u tom periodu je značajna sredstva uložila u sanaciju Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ u Laktašima, opremanje Кomunalnog preduzeća „Budućnost“ Laktaši, kao i u izgradnju vodovoda u naselju Veliko Blaško.

FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Zaslugom Vlade Austrije, kako ističe Bojić, u opštini Laktaši realizovan je projekat podrške komunalnom preduzeću za samoodrživo finansiranje i projekat u oblasti ekologije za podizanje svijesti građana za zaštitu životne sredine.

– Da se tada posebno nagrađivala saradnja sa diplomatskim predstavništvima, govori i činjenica da su odbornici Skupštine opštine, na toj istoj sjednici dodijelili priznanje počasnog građanina i ambasadoru Grčke za pomoć prilikom izgradnje objekta osnovne škole i sportske dvorane u Aleksandrovcu – tvrdi Bojić.

Pročitajte još

On ističe da opština Laktaši kao proaktivna lokalna zajednica, od 90-ih godina pa do danas ostvaruje intenzivnu saradnju sa diplomatskim predstavništvima i misijama međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini s jasnim ciljem, a to je privlačenja investicija i međunarodnih projekata u cilju obezbjeđenja boljeg kvaliteta života za svoje građane.

– U skladu sa svim prethodno navedenim, ističemo da priznanje koje je 2003. godine dodijeljeno Valentinu Incku, predstavlja priznanje isključivo Republici Austriji sa kojom opština Laktaši ima odličnu saradnju, a nikako pojedincu. Svojim djelovanjem kao visoki predstavnik u BiH, a naročito nametanjem izmjena krivičnog zakona u vezi sa negiranjem genocida i zabranom veličanja ratnih zločinaca, Valentin Incko je podigao tenzije i dodatno zakomplikovao odnose u BiH, što je u suprotnosti sa njegovom misijom, te oštro osuđujemo sve odluke koje su bile na štetu Republike Srpske i svih naroda koji u njoj žive – poručio je Bojić.

Prihvati notifikacije