Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Inspektori pretresaju stočne pijace u Lijevču: Visoke kazne za ILEGALNU TRGOVINU svinjama

Regioni
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Veterinarski inspektori iz Gradiške uz asistenciju policije preduzeli su rigorozne mjere na stočnim pijacama u Lijevče polju kako bi isključili mogućnosti širenja svinjske kuge i druge bolesti.

To je na ovonedjeljnoj sjednici gradske Skupštine kazao Goran Sember, načelnik inspekcije u Gradiški. On je podsjetio da su inspektori preventivno djelovali tokom prošle sedmice, putem medija upozorili poljoprivrednike i stočare na mjere koje su obavezni ispoštovati prilikom prodaje svinja i druge stoke na pijacama.

Sada su krenuli u odlučnu akciju suzbijanja nepravilnosti i nezakonitosti.

– Svinje moraju biti obilježene, posjedovati evidencioni broj i uvjerenje o zdravlju. Inspektori su na pijaci u Gradiški kaznili nekoliko stočara sa po 500 KM, što je jasan znak naše odlučnosti da zaštitimo zdravlje stanovništva i ukažemo na neophodnost poštovanja odluka i zakonskih odredbi o načinu i uslovima prometa domaćim životinjama – naglasio je Sember.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Goran Sember

Glavni republički veterinarski inspektor dao je nalog za stalnu i detaljnu kontrolu stočnih pijaca a gradske i opštinske inspektore obavezao da preduzmu kaznene mjere za nepoštovanje zakonskih procedura prilikom trgovine svinjama i drugom stokom.

Inspektori upozoravaju na različite pokušaje izbjegavanja navedenih obaveza.

– Na stočnim pijacama u Gradiški, Novoj Topoli, Dušanovu i drugim mjestima prodavci svinja se ne pridržavaju pijačnog reda. To se odnosi na vrijeme i mjesto prodaje. Veliki dio trgovine obavlja se na cesti, izvan pijčnog kruga i u vrijeme koje nije određeno za trgovinu, što će takođe morati da se suzbije, da se izmijeni višegodišnja loša praksa – naglasio je Sember.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

On je takođe rekao da je asistencija policije neophodna zato što vlasnici svinja pokušavaju pobjeći, skrivaju se ostavljajući životinje i vozila, pa ih je zato teško identifikovati.

To predstavlja otežavajuću okolnost prilikom kontrole, navode inspektori, što je teško izbjeći bez policije. Na neophodnost poštovanja pijačnog reda i provođenja mjera zaštite zdravlja životinja ukazuje i Željko Sladojević, direktor Veterinarskog zavoda „Vaso Butozan“ u Banjaluci i odbornik gradske Skupštine u Gradiški rekavši da lokalna zajednica, različitim preventivnim i kaznenim mjerama mora brinuti o zdravlju životinja a time, na indirektan način ljudi.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Našim farmerima mora se jasno i stalno ukazivati na probleme koje mogu uzrokovati bolesne životinje. To je važno zbog štete koju oni mogu imati u svojim oborima, zbog uginuća životinja ali i opasnog žarišta širenja bolesti na ljude konzumacijom neispravnog mesa. To može imati teške posljedice – naveo je Sladojević učestvujući u skupštinskoj raspravi o stočnim pijacama i inspekcijskoj kontroli svinja.

Iz Inspektorata RS naloženo je veterinarskim inspektorima u lokalnim sredinama da svakog ponedjeljka podnesu detaljan izvještaj o stanju zdravlja svinja i preduzetim mjerama u svojim sredinama.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kaže da na teritoriji Republike Srpske nema slučajeva afričke svinjske kuge, ali ističe da postoji potencijalna opasnost.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Miso Maljčić

Maljčić kaže da je problem što se, dok se ustanovi da li postoji zaraza ili ne, ona već raširi.

– Sada svi nastoje da se reše svinja, posebno individualni proizvođači koji preko pijaca i preprodavaca razvoze svinje. Treba pojačati i kontrolu pasoša i kontrolu transporta svinja preko Drine, jer je logično da će se u Srbiji sada povećati ponuda, smanjiti tražnja, pašće cijena svinjetine i odmah će šverceri pokušati da ih preprodaju na naše tržište – rekao je Maljčić.

On ističe da su pooštrene mjere za uvoz ovog mesa kao i kontrola na pijacama za pohvalu, jer pokazuju kolika je opasnost od svinjske kuge i na koji način se mora pristupiti rješavanju ove problematike.

Zdravo meso i zdravi ljudi

Na zahtev nekoliko odbornika o ulozi policije na pijacama i pitanje, šta ćemo time dobiti, Milenko Pavlović, predsjednik Gradske skupštine Gradiška odgovorio je da ćemo dobiti zdravo meso i zdrave ljude.

Prase sa vašara

Zbog neposjedovanja dokaza o porijeklu i zdravstvenoj ispravnosti, veterinarski inspektor naložio je unuštavanje praseta pripremljenog za pečenje na vašaru.

– Svinjsko meso koje se koriste na vašaru i drugim masovnim skupovima mora imati dokaze o veterinarskom pregledu. Ukoliko to izostane, slijedi uništavanje mesa plus kazna – navode gradiški inspektori.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO